Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jolanda Vos-Kors – Wat heb ik allemaal niet gezien?

Noord Sulawesi en Lembeh Strait staan bekend om de vreemde critters en muckdiving. Macro-paradise wordt het ook wel genoemd. Duikreporter Jolanda ontdekt dan ook de vreemdste kleine wezens. Al is het soms met wat moeite.

jolanda-vos-202306-bangkaisland-126983

Juni 2023 verbleven we  bij Murex resorts. Eerst een week bij Manado om het Bunaken Nat.Park te ontdekken en vervolgens een week op Bangka Island (foto gemaakt met drone: Erwin Cornet) om dat alles eindelijk eens met eigen ogen te gaan zien. Althans…….

De duikindeling was 4 personen met 1 duikgids. Dat is fijn want dan heeft ieder voldoende ruimte om alles te zien wat de gids vindt en tijd om foto’s te maken. Met het buddypaar waar wij bij ingedeeld werden klikte het gelijk. Rustig duiken, elkaar ruimte gunnen en het mooie wat je onder water ervaart met elkaar delen. Zij waren hier al eerder geweest en zo onder de indruk dat er gelijk opnieuw geboekt was. Maar waarom had hij toch een klein vergrootglas als extra duikuitrusting mee???

Tijdens iedere duik was er wel weer iets nieuws te zien. We hebben heel wat kleine en bijzondere beestjes voorbij zien komen. De sexy shrimp met zijn wiebelende achterlijf, orangutan crab, leaf visjes, diverse mooie nudibranches. Teveel om op te noemen.

Ik houd normaliter vooral ook van het grote geheel, de onderwater landschappen, kleurrijke rifblokken, maar door deze ervaring heb ik de macro ook zeker meer leren waarderen.

Op een bepaald moment werd door onze gids een klein, oranje dwarrelend vlokje aangewezen, zwevend over het zand. Het duurde even voordat ik er een pygmy frogfishje in herkende. Daarom bewust mijn buddy gevraagd om zijn vinger in het zand erbij te leggen. Dan pas zie je de verhoudingen en hoe ieniemini klein dit beestje was. Het kleine oogje, mondje, de “vin-voetjes” waar die op kan staan.

jolanda-vos-20230625-frogfish-126983

jolanda-vos-202306-pyjamaslak-126983

Wat de nudibranches betreft, één had ik nog wel op mijn verlanglijstje staan. Shaun the Sheep (Costasielaa Kuroshima). Ook wel leaf sheep nudibranch genoemd. Ik had me verder niet in het beestje verdiept, maar in gedachten wel een mooie foto die ik ooit in een magazine had gezien. A4 formaat, dat prachtig groene lijf met paarse puntjes en dat “schaap-achtige” gezicht. Als ik deze ooit zelf eens mocht zien…….

Groot was dan ook de opwinding toen de gids ons seinde en een bordje op hield met Shaun the Sheep erop geschreven. Geweldig! Hij liet mij dichtbij komen en een groen blad zien en ik dacht “wat dan, waar dan” ??? Hoe ik ook keek, ik zag het echt niet. Hij had zijn aanwijsstokje erbij, maar alles in wat ik zag, niet die mooie naaktslak die ik op A4 formaat in een magazine had gezien.

Toch van dat blad met “niets” een aantal foto’s gemaakt, al wist ik niet waarop te focussen.

Inmiddels weet ik dat deze nudibranch 1 – 5 mm groot, ehhh klein is. Begrijp ik ook waarom het budypaar waarmee wij doken een vergrootglas aan de duikuitrusting had toegevoegd.

Thuis gekomen de foto van het blad nog eens goed bestudeerd. Door uit te vergroten zelfs 3 kleine sheeps op het blad ontdekt. Tja, als je het eenmaal weet……  Ik heb er een uitsnede van gemaakt. De foto’s zijn kwalitatief niets, maar ik voeg ze toch toe. Het hoort bij deze ervaring. En voor mijn volgende “Shaun” ben ik voorbereid en weet ik waar ik mij op moet richten.

jolanda-vos-202306-shaunblad-126983

jolanda-vos-202306-shaunsheep-126983

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief