Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Walvisachtigen duiken dieper bij horen sonargeluiden

Sonargeluiden van schepen beïnvloeden het gedrag van walvisachtigen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Als walvisachtigen in de buurt van schepen of helikopters die sonargeluiden uitstoten, zijn, duiken de dieren naar grote dieptes. Ook blijven ze langer onder als ze in de buurt van een sonar zijn geweest. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door zestien dolfijnen van Cuvier te volgen langs de kust van Los Angeles. Deze walvisachtigen werden 88 dagen lang geobserveerd in een gebied waar de Amerikaanse marine veel oefeningen houdt.

Lange duik
De onderzoekers brachten het gedrag van de walvisachtigen in kaart wanneer er geen oefeningen werden gehouden, maar ook wanneer de rust van de dieren wel werd verstoord door sonargeluiden van onderzeeërs, schepen of helikopters. Gebleken is dat de dolfijnen van Cuvier veel vaker de diepten van de oceanen opzoeken wanneer ze worden geconfronteerd met sonars. Een van de dieren maakte zelfs een duik van bijna een uur, wat nooit eerder werd waargenomen.

Mogelijk lopen walvisachtigen gezondheidsrisico’s door de manier waarop ze reageren op sonargeluiden. Wetenschappers vermoeden dat een te lang verblijf op grote diepte bij walvissen net als bij mensen kan leiden tot decompressieziekte.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief