Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Waarom bevriest zout water minder snel dan zoet water?

Als er op sloten en plassen al geschaatst kan worden, slaan de golven van de zee nog op het strand. Hoe komt het dat zout water minder snel bevriest dan zoet water?

Het zal je niet zijn ontgaan dat wanneer het in de winter vriest, zoet water zoals plassen en meren, sneller bevriezen dan zout water, zoals de zee. Dit komt omdat het vriespunt van zout water een stuk lager ligt dan dat van zoet water. Hoe meer zout het water bevat, hoe lager het stolpunt ligt. Door het zout wordt het water feitelijk verdund. Hierdoor is het voor de watermoleculen moeilijker om zich aan elkaar te hechten wanneer het vriespunt bereikt wordt.

Uit testen blijkt dat als er 10% zout aan water toegevoegd wordt, het vriespunt van het water daalt naar -6 graden Celsius. Bij 20% zout daalt het vriespunt zelfs tot -16 graden Celsius.
Zo veel zout zit er in het zeewater echter niet. Ons zeewater bevriest pas als het water een temperatuur van gemiddeld -1,9 graden Celsius bereikt.

Bovendien verandert de dichtheid van water bij afkoeling. De dichtheid wordt groter, waardoor koud water naar beneden zakt en warmer water naar de oppervlakte komt. Dit zal opnieuw af moeten koelen. Pas als het oppervlaktewater een temperatuur van -1,9 graden Celsius bereikt, zal er sprake zijn van ijsvorming.

Scubapedia_logo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief