Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Voor de derde keer naar Dahab

Na een mislukte eerste duik moet de tweede duik op Dirks favoriete stek in Dahab het allemaal goedmaken.

Voor de derde keer ga ik naar Dahab voor een duikweek met duikenindahab.org en deze keer gaan twee leden van onze duikclub O.S.V. Argonauta Breda mee: Petra Smit en Peter Zondervan. De reis verloopt zonder hindernissen en de volgende morgen liggen we al om 08.45 uur in de Rode Zee. Duikstek: Lighthouse. Annemie is onze gids. Eerst even kijken of we goed uitgelood zijn. Ik doe teken aan Gunther (die langs de kant staat) dat ik zonder problemen onder ga (de Rode Zee is zouter dan het water in Zeeland).

We zijn nog maar net in het water of in de diepte zien we al een schildpad! Die moet ik op beeld hebben! Ze zit op 24 meter diepte en het was niet de bedoeling om al meteen zo diep te gaan …

Dirk-Van-den-Bergh_20180416_Karetschildpad-65361

Onze gids is iets hoger blijven wachten. Ik blaas wat lucht in mijn trimvest om naar haar toe te gaan, maar ik geraak met moeite van de bodem. Te veel lood bij? Als een kangeroe onder water geraak ik tot bij haar en geef een kilo lood aan haar. Mijn trim lukt nog niet. Nog een kilo afgegeven … nog steeds niet … Ik hoor nu dat er telkens als ik lucht in mijn vest blaas bellen ontsnappen.
Annemie komt kijken en doet teken dat we naar boven moeten: er zit een schroefdop van mijn trimvest los en ze krijgt die niet terug vastgeschroefd. Dit wordt mijn eerste échte reddingsopstijging … Op het trimvest van Annemie gaan we naar boven. Aan de oppervlakte geraak ik al snel buiten adem, want zonder lucht in mijn vest kan ik met moeite boven blijven. Annemie trekt me mee naar het ondiepe. Oef … blij dat ik eindelijk kan staan! Het euvel is zo verholpen, maar ik heb er even genoeg van en Annemie gaat alleen terug naar Peter en Petra, die beneden zijn blijven wachten. Ik ga op 4 meter diepte terug naar de instapplaats en scharrel nog wat rond. Na 28 minuten ga ik uit het water. Van een mislukte start gesproken! Een gebeurtenis om even bij stil te staan en over na te denken hoe ik dat zelf had kunnen oplossen onder water. Zeker een incident om door te geven aan DOSA!

Petra en Peter komen enthousiast boven na hun eerste duik. Om 11.45 uur gaan we er in voor de tweede duik. Deze keer naar rechts: Bannerfish bay, mijn favoriete duikstek in Dahab. Deze duikstek dankt haar naam aan de grote scholen wimpelvissen die er steeds zitten.

Dirk-Van-den-Bergh_20180416_schoolwimpelvis-65361

Het wordt een prachtige duik met heel veel leven, te veel om op te noemen of allemaal in een kort filmpje te monteren! Nieuwe waarnemingen zijn een mangrovekwal (een kwal die ondersteboven zwemt en in het Engels dan ook upside-down jellyfish genoemd wordt) en clowngarnaaltjes (Gunther had ze aangewezen, maar ze waren zo klein dat ik ze achteraf pas op de video tussen de anemoon kon bespeuren!).

Dirk-Van-den-Bergh_20180416_mangrovekwal-65361

Deze maanstaartjuweelbaars heb ik ook nog niet al te veel gezien en zeker nog niet zo in beeld kunnen nemen!

Dirk-Van-den-Bergh_20180416_maanstaartjuweelbaars-65361

We zijn max. 17,5 meter diep geweest en ondanks mijn 15 liter fles heb ik na 62 minuten nog maar 32 bar over …

Na de duik lunchen we ter plaatse en daarna is het chillen tot de zon onder gaat, want we gaan nog een nachtduik doen.
Om 18.20 uur is het donker genoeg. Mooie nachtduik met o.a. veel veersterren, koraalduivels, een blauw gespikkelde pijlstaartrog, twee valse steenvissen, een geelgevlekte egelvis, een gemarmerde murene en een mooie octopus. Nieuwe waarnemingen zijn een platworm (precies een vliegend tapijtje!) en sponsdragende spinkrabben. We gaan max. 20 meter diep en duiken een uur. Dit was al een schitterende start van onze duikweek!

Dirk-Van-den-Bergh_20180416_octopus-65361

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

4 reacties

  1. Correctie: hetgeen ik heb in mijn verslag als vliegend tapijtje een platworm heb genoemd is de Zwartrandzeetong – Banded Sole.

    REAGEREN
  2. Heel positief dat Dirk laat weten dat hij het de moeite waard vindt om dit incident aan DOSA te melden. DOSA houdt zich echter bezig met incidenten en ongevallen van duikers in Nederland (dus ook niet Nederlanders) en Nederlanders in het buitenland. Aangezien Dirk een Belg is, kunnen we zijn melding niet registeren. Waarom niet? Onze Belgische collega’s van NELOS en LIFRAS hebben beiden een uitstekend meldsysteem. Als ook DOSA deze melding zou vastleggen, dan krijgen we zowel bij onze Belgische vrienden als bij ons dubbele tellingen. Bovendien verstoren we een meldsysteem van onze Belgische vrienden. Natuurlijk kunnen we helpen om zijn melding aan NELOS door te geven. Blijft staan dat we heel erg waarderen dat Dirk de moeite neemt om zijn voorval publiek te maken.
    David Wassing, DOSA

    REAGEREN
  3. Ik ben waarschijnlijk een uitzondering dat ik als Belg aangesloten ben bij de NOB en al de cursussen en specialisaties bij hen volgde … Dubbele telling is dus uitgesloten, vermits ik geen enkele binding met NELOS of LIFRAS heb. Met mijn melding heb ik maar één doel: duikers attent maken op het gevaar van een lekkende trimvest (of het nu om een loszittende schroefdop of om een scheur gaat – het effect is hetzelfde) en niet om statistiekjes aan te vullen … Toch bedankt David dat jullie de tijd namen om hier verder op in te gaan.

    REAGEREN
  4. Goed leerpunt Dirk, een defect aan een trimvest kan inderdaad tot lelijke incidenten leiden. Fijn dat je gewoon bij DOSA kunt melden.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief