Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog

Volg je droom

Van je hobby je werk maken – Frank van Klaveren gaat zijn droom volgen en in Thailand ’tuinieren’. Maar of die keuze over één nacht ijs werd gemaakt?

Vele duikers dromen ervan om van hun hobby hun beroep te maken. Maar ja, hoe doe je dat? Instructeur worden? Alles in Nederland opgeven en naar een tropisch gebied verhuizen? Als je met vrienden en familie praat, hoor je de bekende bezwaren: hoe zit het met partner en kinderen, koophuis, baan, je pensioenopbouw en andere zekerheden in het leven? Dit bevordert het realiseren van je droom niet echt. Je zet je plan voorlopig maar weer in de ijskast.

Coral Gardening_KLF-091201-010 - Laden van de project bootZo ging het ook met de droom van Vera en mij. In 2007 kwamen we, tijdens onze eerst vakantie samen, in aanraking met het onderzoeken en beschermen van koraalriffen. We volgden een driedaagse cursus bij Marine Conservation Koh Tao, die werd gegeven door de Amerikaanse wetenschapper Chad Scott. We waren verwonderd, wat kan je veel leren over het rif in drie dagen!

Het was de leukste duikcursus die ik gevolgd heb. En toen is onze passie ontstaan. Elke duikvakantie staat sindsdien in het teken van Marine Conservation. We hebben aan allerlei vrijwilligers projecten voor oceaanbehoud meegewerkt, zoals ook het Thresher Shark Research & Conservation Project in de Filippijnen. Zo is onze droom ontstaan om hier ons beroep van het maken. En zoals het velen vergaat, ook onze droom verdween toen in de ijskast.

Nu worden koraalriffen wereldwijd met uitsterven bedreigd. Vera en ik kunnen gewoon niet toekijken en niks doen. We hebben besloten om ons hart te volgen en onze droom waar te maken. We gaan Nederland verlaten om ons full-time te richten op het bouwen van kunstmatige riffen en het herstellen van het leven in de oceaan. Hiervoor hebben we de Stichting CoralGardening opgericht en zijn we nu aan het crowdfunden om geld voor de materialen bij elkaar te brengen. Hoe meer geld we bij elkaar krijgen hoe groter het rif wordt. Alle hulp is welkom voor de crowdfundcampagne. Kijk voor meer informatie op OnePlanetCrowd.to/coralgardening. Er staat een mooie korte film met uitleg wat we doen en hoe we ons eerste beeld in september – oktober hebben gebouwd en onder water hebben geplaatst.

Coral Gardening_KLF-151020-288 - Koraal erop bevestigenEind maart zeggen we ons huis op en begin april 2016 verhuizen wij naar Thailand om daar onze eerste beeldentuin te realiseren. Deze beeldentuin is zo ontworpen dat het gelijk een aantrekkelijke duiksite is, een schuilplaats is voor vissen en geschikt is om koraal op te kweken.

We zetten ons met passie in voor een gezonde oceaan en een betere wereld voor nu en komende generaties. Het is een spannende uitdaging. Of onze droom een geslaagde droom wordt of een nachtmerrie kan je volgen in deze serie van blogs.

Wat is jouw droom en hoe ga jij die volgen?

Tekst en foto’s: Frank van Klaveren/CoralGardening

1 reactie

  1. Wat mooi om zo een passie en droom te volgen. Ik ben benieuwd naar de rest van jullie blogs!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief