Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur / Nieuws

Vissen kunnen helpen bij kweken nieuwe koraalriffen

Veel vissoorten die op de zeebodem in de Indische Oceaan leven, kunnen biologen helpen bij het kweken van nieuwe koraalriffen. 

Als jonge koralen worden gekweekt in kwekerijen op grote diepte, worden de organismen schoon gehouden door vissen die in de buurt leven. De groei van de jonge poliepen wordt dan niet gesmoord door algen en parasieten die zich rond het koraal verzamelen en ontwikkelen zich beter. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

Reinigen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door in de buurt van de eilandengroep de Seychellen koraal te kweken op verschillende dieptes in de Indische oceaan.

Het jonge koraal dat werd geplaatst op de grootste diepte (0,3 meter boven de oceaanbodem) bleek het meest effectief te worden gereinigd door vissen. Zeker 32 soorten kwamen op de jonge poliepen af en aten algen en andere organismen van het koraal. De poliepen bleven daardoor relatief goed schoon en groeiden harder.

Aangevreten

Ook nadat het koraal uit de ‘diepzeekwekerijen’ werd verplaatst naar andere plekken in de oceaan, bleven de organismen profiteren van hun ontmoeting met de vissen in de kwekerij.

Doordat de poliepen ‘schoon’ waren gehouden, werd het jonge koraal in hun uiteindelijke leefomgeving minder aangevreten door grote vissen. Het koraal ontwikkelde zich daardoor beter.

Tijdrovend

Tot nu toe wordt koraal in veel kwekerijen schoon gehouden door duikers die de organismen met tandenborstels poetsen. Dat tijdrovende klusje maakt het kweken van grote koraalriffen zeer duur. “Dit is een veel beter idee”, verklaart onafhankelijk onderzoeker Shai Safir uit Israël op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. “Als je genoeg vissen naar de kwekerij lokt, doen zij het werk voor je.”

De wetenschappers waarschuwen wel dat koraalkwekerijen alleen op specifieke plekken in de wereldzeeën kunnen profiteren van vissen. Lang niet in alle gebieden leven genoeg vissoorten om jonge koraalpoliepen effectief te reinigen.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief