Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Vissers halen keien Greenpeace weer uit zee

Een bergingsschip heeft in opdracht van de Nederlandse Vissersbond zo’n vijf keien uit zee gehaald, die eerder door Greenpeace bij de Klaverbank in de Noordzee in het water zijn gegooid.

Volgens de bond zijn de stenen levensgevaarlijk voor de vissersschepen en de bemanning. ”We hebben daarom besloten zelf actie te ondernemen”, aldus voorzitter Johan Nooitgedagt.

Er dient maandag een kort geding, maar de vissersbond wilde dit niet afwachten. ”We vinden het allemaal veel te lang duren. Er zijn vijfhonderd aangiftes gedaan bij het Openbaar Ministerie, maar er gebeurt niks. Het was tijd om zelf het heft in handen te nemen. Greenpeace heeft al lang genoeg aan vissermannetjes pesten gedaan.”

De stenen worden dinsdagochtend in Harlingen aan land gebracht. Nooitgedagt: ”Greenpeace kan de stenen komen ophalen en de andere vijf kunnen ze ook zelf uit zee halen. We wilden ze eerst voor hun deur gooien, maar dan doen we hetzelfde als Greenpeace heeft gedaan. Als de keien niet worden opgehaald, worden ze verkocht voor een goed doel.”

Industriële visakker

Greenpeace is verbaasd over de actie van de bond. “We vinden het opmerkelijk en vreemd. Maar dit laat weer zien wat de visie van meneer Nooitgedagt over de Klaverbank is. Hij ziet het gebied als een industriële visakker. Wij hebben alleen aan natuurherstel gedaan”, aldus een woordvoerder.

“De stenen zijn ook niet gevaarlijk, want het is precies bekend waar ze liggen. Het is een natuurgebied, maar er zijn nog steeds geen passende maatregelen voor genomen. Wij wachten nu het kort geding af.”

Foto: Cees Kassenberg

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief