Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Vis heeft een geheugen van twaalf dagen

De bekende aquariumvis Afrikaanse Cichlide heeft een geheugen van maximaal twaalf dagen, blijkt uit nieuw Canadees onderzoek. Dit is opmerkelijk, omdat tot nu toe uit onderzoek bleek dat vissen een erg kort geheugen hebben.

Dat is het resultaat van het onderzoek dat gepresenteerd werd op de jaarlijkse bijeenkomst van Society for Experimental Biology.  De wetenschappers van de MacEwan Universiteit in Canada bestudeerden de Afrikaanse Cichliden in een aquarium met aan de ene kant een computerscherm met omlaag bewegende lijnen en aan de andere kant een computerscherm met omhoog bewegende lijnen.

Ze trainden de vissen om naar het scherm met de omhoog bewegende lijnen te zwemmen, door ze te voeren wanneer ze op 25 centimeter afstand van dit scherm waren.  De vissen werden drie dagen op deze manier gevoerd en daarna voor twaalf dagen in een ander aquarium gezet. Na de twaalf dagen werden ze weer teruggeplaatst in het eerste aquarium, waar bleek dat de vissen veel meer tijd besteedden op de plek waar ze eerder gevoed werden.

Suggestie

De wetenschappers suggereren dat de vis door het experiment twaalf dagen lang heeft onthouden waar het gevoed werd en de spanwijdte van het geheugen dus groter is dan verwacht.  “Vissen die onthouden waar voedsel wordt gevonden, hebben een evolutionair voordeel ten opzichte van degenen die dat niet doen,” aldus onderzoeker Trevor Hamilton tijdens het congres. De onderzoekers willen nu antwoord op de vraag of milieu-omstandigheden of medicatie het geheugen van een vis kan beïnvloeden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief