Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Vijf jaar zwanger

De coelacanth, een enorme vis die al sinds de prehistorie rondzwemt en net zo lang als een mens kan worden, kan honderd jaar oud worden. En als de vis zwanger is, kan dat wel vijf jaar duren.

Dit is de uitkomst van een nieuwe studie. Tot nu toe dacht men dat de vis zo’n twintig jaar oud zou worden – best een verschil met de 100 jaar die nu wordt aangenomen. Dat is het resultaat toepassing van moderne methodes om de leeftijd van hedendaagse vissen te berekenen. De Franse wetenschappers die het onderzoek uitvoerden, concluderen dat bij eerdere leeftijdsonderzoeken fouten zijn gemaakt.

De coelacanth is daarmee overigens niet de oudste vis die op aarde voorkomt. De Groenlandse haai bijvoorbeeld kan een leeftijd bereiken van tussen de 200 en 500 jaar.

De coelacanth leeft op een diepte van zo’n enkele honderden meters. Het precieze leefgebied is niet bekend, maar er zijn onder meer exemplaren aangetroffen bij Zuid-Afrika en bij de Comoren in de Indische Oceaan.

Zwanger na je vijftigste

Vrouwelijke coelacanthen zouden pas na hun vijftigste levensjaar kunnen paren. Mannelijke exemplaren zijn geslachtsrijp van hun veertigste tot hun zeventigste levensjaar, aldus de onderzoekers.

Tot 1938 dacht men dat de coelacanth was uitgestorven… totdat er een exemplaar werd gesignaleerd voor de kust van Zuid-Afrika. De vissoort wordt zodanig met uitsterven bedreigd dat alleen gevangen of dood aangespoelde exemplaren bestudeerd kunnen worden.

Bron: NU.nl

Tip!

Weet je dat het Museon in Den Haag deze vis in haar collectie heeft? 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief