Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Monotone communicatie – gevaar voor walvissen

Een onderzoeksteam van de Deense Syddansk Universiteit in Odense heeft ontdekt hoe walvissen hun geluid produceren. De studie is nu gepubliceerd in Nature.

De onderzoekers ontdekten dat walvissen hun geluid maken met behulp van het strottenhoofd. Ten behoeve van de studie haalden ze het strottenhoofd uit het lichaam van aangespoelde walvissen. Vervolgens bliezen ze er in het lab lucht doorheen – het bleek een soort klankkast te zijn.

Ook constateerde het team bij deze proeven dat het bereik van de walvissen maar heel klein is – hoge en lage tonen zijn voor de reuzen van de zee niet haalbaar. En het geluid dat ze wel maken, valt weg tegen het geluid van het scheepvaarverkeer. Resultaat? De dieren kunnen elkaar niet of nauwelijks horen en dus niet communiceren. De communicatie is van levensbelang om soortgenoten in de uitgestrekte wereldzeeën te vinden.

Tweede ontdekking

Het team vergeleek de stembanden van de walvis met die van dolfijnen en nijlpaarden en kreeg zo een beeld van de evolutie. Want anders dan zijn verre familieleden heeft de walvis een luchtzak bij het strottenhoofd. Met deze zak kan lucht hergebruikt worden – de walvis blaast geen lucht uit tijdens de communicatie en krijgt op dat moment ook geen water binnen.

Foto: Ethan Daniels, Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief