Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Blog / Indonesië - algemeen / Reizen

Walvissen en dolfijnen in Bunaken Nationaal Park

De wateren rond om Lumbalumba Resort zijn een populaire plek voor walvissen en dolfijnen. Vaak worden ze op de dagelijkse duik- en snorkeltrips naar het Bunaken Marine Park heel dicht bij de duikboot gespot.

Dieptespecialisten

Een bepaald seizoen hebben we niet ontdekt, maar op rustige dagen – en dat is normaal gesproken hier het geval –  zien we ze vaker dan op woelige dagen. Op een spiegelgladde zee spot je ze immers gemakkelijker dan wanneer er golven staan.
Dat hier zo veel walvissen en dolfijnen zijn, is omdat de wateren in de omgeving van Lumbalumba Resort heel diep zijn. Rond Bunaken is de diepte al snel een kilometer en iets verder weg is 6 tot 7 kilometer geen uitzondering. Er is dan ook een heel groot aanbod van voedsel voor deze fascinerende zoogdieren, die met gemak naar een kilometer of meer diepte duiken.

Bunaken Sulawesie
LumbalumbaResort_Bow riding Botlenose dolphin
LumbalumbaResort_False killer whale zwarte zwaard walvis

Feest van soorten

De spinnerdolfijnen (Stenella) worden het meest waargenomen. Er zijn drie soorten: de gestreepte-, de pantropische gevlekte en de langsnuitspinnerdolfijn, vaak zien we ze in gemengde groepen van meer dan 200 dieren. En zijn ze in de buurt, dan is het verstandig om je ogen open te houden voor hun grotere neefjes.

De kortvingriend (Globicephala macrorhynchus, in het Engels Short-fin pilot whale), zien we heel frequent. Ze liggen dan met tientallen aan de oppervlakte te rusten. Als we voorzichtig dichterbij komen, kunnen we ze soms ook snorkelend zien.
Andere walvisachtigen die we vaak tegenkomen, zijn de gewone dolfijn (Delphinus delphis), de Risso’s dolfijn (Grampus griseus), de snaveldolfijn (Steno bredanensis, in het Engels Rough-toothed dolphin) en ‘Flipper’ ofwel de tuimelaar (Tursiops truncatus).

Minder geziene gasten zijn de zwarte zwaardwalvis (Pseudorca crassidens), die we in april nog tegenkwamen, de witlipdolfijn (Peponocephala electra, die in net Engels naar de mooie naam Melon-headed whale luistert) en dwerggriend (Feresa attenuata of Pygmee killer whale in het Engels).

En dan zijn er nog de ‘beaked whales’of spitssnuitdolfijnen, een speciale groep van ongeveer 20 soorten die sowieso zelden worden waargenomen. Sommige zijn alleen maar bekend van de aangespoelde dode exemplaren. Van deze groep zien we de dolfijn van Cuvier het meest (in april 2023 nog). Ook andere soorten hebben we gezien maar we hebben ze nooit positief kunnen identificeren.

LumbalumbaResort_Snorkeling with pilot whales
LumbalumbaResort_Potvis

Spectaculair!

Absolute topontmoetingen zijn potvissen (Physeter macrocephalus) en orka’s (Orcinus orca). Elk jaar komen we vijf tot tien keer potvissen tegen, vaak kalfjes met hun moeders en ’tantes’ en af en toe een groep met zogenoemde vrijgezelle jonge mannetjes. Echt spectaculair! Een keer sprong er zelfs een reus van 12 meter uit het water op nog geen meter afstand van de boot!
In mei 2015 zagen we voor het eerst een volwassen mannelijke potvis. Normaal leven de ‘mannen’ solitair en verblijven ze in kouder water. Alleen om te paren komen ze naar de tropische zeeën. Ze zijn nog spectaculairder omdat ze veel groter zijn dan de vrouwtjes. Ze kunnen tot wel 18 meter lang worden en ook in de breedte scheelt het aanzienlijk.

Orka’s zien we minder, maar uit meldingen van vissers door de jaren heen lijkt het erop dat er een redelijk stabiele groep van ongeveer 6 dieren ons gebied regelmatig bezoekt.

79 soorten

We kunnen niet altijd een positieve identificatie maken wanneer we deze dieren zien. We schrijven op wat we zien, maar wat het is? Dat is overigens niet ongebruikelijk bij waarnemingen van walvisachtigen, want ze mogen dan wel groot zijn, ze laten vaak slechts een klein deel van hun lichaam zien en meestal is dat  niet langer dan enkele seconden.

De meeste wetenschappers onderscheiden 79 soorten. Van sommige, zoals van de spitssnuitdolfijne, is weinig bekend. Onderzoekers geloven dat er veel meer soorten in en rond onze wateren leven dan hier genoemd.

Maar geeft het de reis naar onze duikplekken niet een extra dimensie? Wetende dat je op elk moment van de boottrip een ongelooflijke ontmoeting met een van deze prachtige schepsels van Moeder Natuur kunt hebben? Kom het beleven bij Lumbalumba Resort in Manado!

LumbalumbaResort_Cuvier's beaked whale 20 july 2011

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief