Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Verspreiding wolkrab in kaart gebracht dankzij ‘citizen science’

Een groot aantal duikers heeft ervoor gezorgd dat Reindert Nijland van de Wageningen Universiteit de verspreiding van de wolkrab in kaart heeft kunnen brengen. Burgerwetenschap of citizen science werkt! 

Foto: Reindert Nijland

In de zomer 2016 werd er een wolkrab (Dromia personata) gespot in de Oosterschelde gespot – groot nieuws! Na deze eerste ontdekking heeft een groot aantal duikers uitgekeken naar dit goed gecamoufleerde dier. In 2016 en 2017 zijn er op meerdere duikplaatsen in de Oosterschelde exemplaren gezien. Deze waarnemingen werden gemeld aan de ontdekkers van het eerste exemplaar – Floris Bennema en Godfried van Moorsel. Samen met krabbenexpert Reindert Nijland van de Wageningen Universiteit hebben ze deze waarnemingen nu vereeuwigd in een publicatie over de ontdekking en verspreiding van deze bijzondere krab in Nederland.

Alle historische waarnemingen van de wolkrab in de zuidelijke Noordzee uit de literatuur. En 1 stip voor de Oosterschelde van de 2016/2017-waarneming (Bron: Wageningen University & Research).

In de tweede helft van 2016 zijn er op drie duikplaatsen in totaal 16 waarnemingen van wolkrabben gemeld, en in 2017 zijn er op twee plekken (waarvan 1 nieuwe locatie) in totaal drie wolkrabben gemeld. Het blijft erg moeilijk om deze dieren te vinden. De wolkrab zit namelijk goed verstopt onder de spons die hij met zich meedraagt op zijn rug. Hieraan heeft hij zijn bijnaam sponskrab te danken. Maar niet iedere spons zit op een wolkrab, en aangezien de Oosterschelde vol met sponzen staat, is het zoeken naar een speld in een hooiberg. De ontdekkers van het eerste exemplaar hebben dan ook, ondanks vele extra duiken in de Oosterschelde, zelf geen wolkrabben meer gezien. Reindert Nijland had meer geluk en kwam er zelf eentje tegen bij de Zeelandbrug in oktober 2016. Dankzij de vele andere oplettende duikers is er nu toch een mooi overzicht van het voorkomen van de wolkrab verschenen. Interessant detail is dat er ook één wolkrab is aangetroffen met een dodemansduim (koraal) in plaats van eens spons op zijn rug, iets wat ook nog nooit eerder gezien was.

Naar het artikel in het tijdschrift Marine Biodiversity Records

Bron: Wageningen University & Research (WUR)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief