Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen / Zuidelijk Afrika - algemeen / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

Verfrissend aardig

Zuid-Afrika is in veel opzichten verrassend. Zeker de mensen. En dat is heel erg positief bedoeld.

Natuurlijk de onderwaterwereld met de haaien is absoluut geweldig. Maar er is meer dat indruk maakt. Alleen al de mensen. Hier in dit deel van Zuid-Afrika, aan de Westkaap, is de een nog vriendelijker dan de ander. En dan heb ik het gewoon over wildvreemden.

Neem de eerste ochtend dat we een trein terug naar Simons’ Town, onze thuishaven, misten en een wildvreemde dame ons aanbood om ons ‘even’ af te zetten. Onderweg bleek dat ze helemaal niet die kant op moest!
Of Ashley, de manager van Bertha’s, ons inmiddels favoriete restaurant, die ons wel even terug naar ons appartement bracht. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Toen hij op een andere avond er niet was, voelde het personeel zich zelfs bezwaard dat er niemand met een auto aanwezig om ons even weg te brengen. Dan maar een taxi….voor nog geen 5 euro worden we boven aan de berg afgezet en hebben we ons Zuid-Afrikaans weer opgehaald.

Maar helemaal leuk werd het toen wij per ongeluk – een communicatiefoutje – terechtkwamen in een local bus vol Zuid-Afrikanen die vanaf hun werk teruggebracht werden – naar wat later bleek – hun township. En als ik zeg dat het busje vol zat, dan zat het echt vol. Zo vol dat ik niet voor mogelijk had gehouden dat een stevige tante nog plaats zou vinden op de volle achterbank waar we al met z’n drieën zaten. Ze perste zich letterlijk tussen mij en mijn buurman. Gelukkig was zij wel zo bijdehand om halverwege te vragen waar we werkelijk heen wilden – we hadden toen al het idee dat het niet helemaal goed zat. Natuurlijk bemoeiden binnen de kortste keren alle passagiers zich met ons – niet dat we er iets van verstonden. . Het was duidelijk dat wij niet dezelfde kan op wilden – en het busje ging na het bereiken van de eindbestemming niet meer terug. Hmmm. Op een groot kruispunt kwam er van rechts een grote bus die we zouden kunnen nemen. Een jochie sprong uit de local bus, rende het kruispunt over – naar mijn idee met gevaar voor eigen leven – om de bus te stoppen. Te laat….

Toch konden we maar het beste uitstappen en zelf een alternatief zoeken. Tja, je moet wat. Binnen no time stopte er een auto en mochten we instappen. De dame achter het stuur was ons al gepasseerd en vond het maar vreemd dat wij er stonden. Ze is omgekeerd en ondanks het feit dat ze om de hoek woonde, bracht ze ons naar Simons’ Town, toch zeker zo’n 20 kilometer verderop. Ik zie dat in Nederland niet zo snel gebeuren….

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar ik kan er wel legio noemen. Alleen hierom is dit al een land waar ik zeker terug wil komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief