Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Rani Permentier – Magisch duiken in cenotes

“Ik zak steeds dieper weg in het blauwe gat. Mijn lichaam gewichtloos en vrij, terwijl ik luister naar mijn eigen ademhaling.” Duikreporter Rani Permentier duikt in Mexico in een cenote.

Ik zak steeds dieper weg in het blauwe gat. Mijn lichaam gewichtloos en vrij, terwijl ik luister naar mijn eigen ademhaling. Een moment van rust. Ik voel mij helemaal ontspannen en geniet. Ik vlieg! Zo voelt het, maar in werkelijkheid duik ik op één van de mooiste plekken op aarde. Toen we onze vlucht boekten richting Mexico wisten we dat we hier heel wat mooie duiken zouden gaan maken, maar we hadden nooit kunnen dromen dat het duiken in cenotes zo bijzonder zou zijn. De Yucatan regio staat gekend om zijn vele cenotes en hier duiken is een magische ervaring. De cenotes zijn elk weer bijzonder op hun eigen manier en niet te vergelijken met elkaar. In deze oude zinkgaten vind je stalactieten, stalagmieten en enorme pilaren.

diving-113038

Zelf kozen we voor twee duiken vlakbij Tulum, namelijk Dos Ojos en El Pit. Dos Ojos -letterlijke vertaling: twee ogen- is één van de bekendste en grootste cenotes in deze regio. Hierbij zijn twee zinkgaten met elkaar verbonden door een gang die ongeveer 400 meter lang is. Je duikt hierbij door deze gangen en er gaat een geheel nieuwe wereld voor je open. Het zicht onder water en de omgeving rondom jou zijn in één woord: fenomenaal!

Schermafbeelding 2021-08-04 om 15.59.09-113038

Schermafbeelding 2021-08-04 om 15.50.23-113038

Het duiken bij cenote El Pit is dan weer een geheel andere ervaring. Met zijn 119 meter is dit gelijk ook de diepste cenote in deze regio, al duik je hier maximaal 40 meter diep. El Pit wordt ook wel de ‘dream dive’ genoemd en wanneer je lichtshow onder water waarneemt, begrijp je meteen waarom. Onder water genieten we van de dansende lichtstralen die de grot op zonnige dagen vullen. Het licht reikt tot wel 40 meter diep en ziet er magisch mooi uit. Op ongeveer 10 à 12 meter diepte bereiken we de halocline. Daar waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, wordt het water even troebel.

Wanneer we op 27 meter diepte zitten ervaren we de magie van waterstofsulfide. Tegen de rotsachtige bodem ligt een bewolkte laag en hierbij lijkt het alsof je door de mist duikt. Een heel bijzondere ervaring. Deze laag ligt bovenop rotsen die op de bodem van de hoofdgrot zijn gevallen en er liggen ook griezelige boomtakken in de zure mist. Dit was zonder twijfel de meest bijzondere duik die wij ooit maakten!

Schermafbeelding 2021-08-04 om 16.12.11-113038

Schermafbeelding 2021-08-04 om 16.22.29-113038

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief