Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Tropisch oudje

Hij is 81 en zwemt nog steeds vrolijk rond over de koraalriffen. Onderzoekers ontdekten hem: de oudste vis in tropisch water.

Dat de Groenlandse haai met zijn 400 jaar de alleroudste vis is, weet je vast, maar ook in tropische wateren bereiken vissen een respectabele leeftijd.

Onderzoekers bestudeerden drie soorten vis op verschillende plekken langs de kust van West-Australië en een archipel midden in de Indische Oceaan. Doel was om meer inzicht te krijgen in de ouderdom van vissen. De leeftijd en de levensverwachting van vissen is van belang voor onderzoek naar de effecten van klimaatverandering. De vissen die de onderzoekers voor hun studie vingen, leefden op verschillende breedtegraden en dus ook bij een andere watertemperatuur.

Maar hoe bepaal je de leeftijd van een vis? Dat kan met behulp van de otoliet, een structuur in het binnenoor (jij hebt het ook!). Hierop manifesteren zich groeilijntjes, een soort boomringen dus.

Record

De oudst bekende tropisch vis was tot voor kort rond de zestig. De vondst van een vis die ruim 20 jaar ouder is, is dan ook opzienbarend te noemen. Sterker nog, er werden elf vissen gevangen (twee soorten snapper en een baarssoort) die boven de zestig waren – een baars was 79 en een 81-jarige snapper, de Macolor macularis. Kennelijk is het gebied rond de Rowley Shoals, zo’n 300 kilometer van de noordwestkust van Australië, een goede plek voor wie oud wil worden.

Foto: SerapjP/Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief