Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Trip met hindernissen

Terwijl half Nederland richting Zeeland vertrekt voor het Concert at Sea, vertrekt duikreporter Leendert Smit naar Zeeland voor twee duiken. Ondanks wat hindernissen weet hij het onderwaterleven met zijn camera weer schitterend vast te leggen.

Na lange tijd heb ik weer eens een vrijdag vrij zonder verplichtingen. Het is rond 15:00 Laag water dus waarom niet naar Zeeland voor 2 duikjes? Eerst een duikje bij Zoetersbout en daarna door naar de Zeelandbrug. Dat dit weekend ook het ‘concert at Sea’ plaatsvindt weet ik niet maar daar kom ik snel achter. File op de N59. Met een minuutje of 20 vertraging arriveer ik bij de Zoetersbout. Gelukkig ben ik ruim op tijd dus ik hoef me niet te haasten. Een groepje duikers staat zich om te kleden maar die zijn net het water uit. Het is voor het eerst dat ik denk: toch wel warm in een droogpak. Zwetend zwoeg ik richting de trap en het is heerlijk om in het koele water (toch al zo’n 20 graden) onder te duiken.

20170630_033__DSC0860-52578

Het zicht valt niet tegen maar ik zwem snel richting het einde van de krib. De eerste meters vanaf de trap zijn niet het fraaiste deel van deze stek. Langzaam tegen de stroom in ploegend zwem ik rond de kop van de krib. Dit stuk is dicht begroeid met baksteenanemonen en daartussen scharrelen een paar jonge zeedonderpadjes. Ik zie ook de eerste spookkreeftjes rondhangen op een doorschijnende zakpijp. Ik zou wel wat langer willen blijven maar ik moet verder richting de brug. Na een uurtje sta ik dus weer op de trap.

20170630_013__DSC0840-52578

20170630_020__DSC0847-52578

Snel inpakken en binnendoor via Ouwerkerk richting Zierikzee. de file lijkt opgelost en dat laatste stukje pik ik de N59 nog even mee. Bij de brug staat een aantal oude bekenden dus het is al snel gezellig. Op mijn gemak tuig ik op en wacht tot de rest in het water ligt. Van boven ziet het er allemaal redelijk uit maar eenmaal onder water valt het zicht vies tegen. Het is nog geen meter schat ik in en dan houdt mijn lamp er na 10 minuten ook nog eens mee op. Ik heb nu alleen de pilot lamp op het onderwaterhuis om me bij te lichten. Misschien komt het door deze beperkte middelen dat ik eigenlijk niets bijzonders tegenkom? Ja, fluwelen zwemkrabben te over en op een paar plekjes zeespinnen. Onder de pijler spot ik nog een tweetal Noordzee krabben maar dat is het dan ook wel.

20170630_041__DSC0868-52578

Een beetje teleurgesteld verlaat ik het water. Ook de andere duikers zijn niets bijzonders tegengekomen dus dat is dan in ieder geval gedeelde smart. Er wordt gespeculeerd over de te hoge watertemperatuur maar dat zou dan voor de hele Oosterschelde moeten gelden. Bij Zoetersbout krioelde het van het leven. Misschien kan een marien bioloog hier zijn/haar licht over laten schijnen? Hierover peinzend rijd ik terug richting Rotterdam. Gelukkig pik ik een voor mij essentiële filemelding op: de brug over het Haringvliet bij Numansdorp heeft een technische storing en de hele A29 en N59 staan (weer) vast. Snel gooi ik het roer om en probeer het via de N57. Hopelijk is deze nog niet afgesloten voor “Concert at Sea” want dan zou ik behoorlijk de sjaak zijn. Nagelbijtend rijd ik richting Scharendijke maar ik heb geluk. De weg wordt pas om 19:00 afgesloten dus ik ben ontsnapt!

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *