Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Bootduiken met de Rijnland III (deel 1/3)

Locatie Utrecht

 

Ik word wakker van een bonkend geluid. De ankerketting. Naast me klinkt er vanaf verschillende kanten gesnurk. En dan klinkt de motor en is er de geur van koffie.

Ook dit jaar breng ik het pinksterweekend weer door met Frits en Joke op de Rijnland III. Als velen een duikweekend in Zeeland, maar zonder de drukte op de parkeerplaats en niet te vergeten onderwater.

Hoewel het volgens de kalender al juni is, maar ik nu pas mijn eerste duiken in Nederland van dit jaar. Door een hardnekkige polsblessure heb ik bijna een half jaar niet kunnen duiken.

Windgat

De eerste duikstek die we aandoen is Windgat. Je duikt hier langs een veenrandje, en eventueel kun je op diepte op de zandbodem nog op zoek naar platvissen. Ik besluit lekker bij het randje te blijven hangen, en heb eigenlijk geen duidelijk doel voor deze duik. Wegens een hardnekkige polsblessure is dit pas mijn eerste duik van 2014 in Nederland.

Normaal is het randje mooi begroeid met kleurrijke tubularia, maar helaas zijn de meeste tubularia inmiddels uitgebloeid. (Mag je dat zo zeggen? Het zijn plantjes/bloemetjes, dus in principe zouden ze uit kunnen bloeien…) Ik vind echter een klein bosje en ga op zoek naar vlooien en andere klein grut, of misschien zitten er wel boompjesslakken in? Ik vind echter weinig leuke bewoners.

Wanneer ik verder duik blijkt echter dat er aan boompjesslakken geen gebrek is. Er is een ware invasie van boompjesslakken! Veel eieren, zo af en toe een solitaire slak, maar meestal zitten ze gezellig in groepjes bij elkaar. Of gewoon op elkaar.

Ook kom ik een grote zeedonderpad tegen. Daar sta je dan met je macrolens, dat past niet echt. Maar de zeedonderpad heeft sowieso geen zin in mij, mijn camera en mijn geflits. Hij heeft zijn kop tussen een paar oesters gestoken, welke bedekt zijn met sponsen. Ik zie nauwelijks meer dan zijn oog. Ik heb meer geluk bij een aantal krabben en heremietkreeften, deze willen wel poseren.

Na 65 minuten zit mijn duik erop. Het zicht was matig bij een watertemperatuur van 18 graden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boomkil

Op de middagkentering staat Boomkil op het programma. Een heerlijke duikstek voor luie duikers: ja gaat te water, je laat je een half uurtje meedriften op ‘diepte’ (7-8 meter) en wanneer de stroming stopt zwem je langs de zandbodem naar het ondiepere deel van de geul, je gaat eventueel even op het randje staan en steekt je hoofd boven water, en dan laat je je rustig terugdriften naar het schip. Je drift dan langs een ander veenrandje, waar eind van de middag het licht mooi naar binnen schijnt.

Een paar jaar geleden zwom ik ineens oog in oog met een zeehond toen ik mijn hoofd bovenwater stak. Helaas heb ik dit jaar minder gelukt, en zie ik alleen mijn buddy.

Wel zijn er veel kompaskwallen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook stuit ik op een heremietkreeft die prachtig is begroeid met oranje zeerasp. Geen idee of dit iets te maken heeft met het WK-hockey of het WK-voetbal, maar het ziet er in ieder geval kleurrijk en vrolijk uit.

Duiktijd 40 minuten, maximale diepte 8,1 meter.

 

De nachtduik bij Strijenham laat ik aan me voorbij gaan. Hoewel ik voor mijn gevoel heel weinig gedaan heb vandaag (en beslist geen zware dingen heb getild) heb ik toch weer erge last van mijn pols. Morgen toch maar mijn brace meer dragen…

fotoof_140607_DIB3

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief