Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Toch niet het schip van Columbus

Een scheepswrak voor de kust van Haïti is, in tegenstelling tot wat een onderwaterarcheoloog vermoedde, niet de beroemde Santa Maria van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.

Dat concludeert de UNESCO na onderzoek, meldt AFP. Kunstvoorwerpen die gevonden werden bij het wrak zouden aantonen dat het gaat om een schip dat in de meer recente geschiedenis is vergaan.

In mei van dit jaar stelde onderwaterarcheoloog en schatzoeker Barry Clifford dat de locatie van het wrak overeenkomt met hetgeen we weten over het vlaggenschip van Columbus.

Het vlaggenschip van ontdekkingsreiziger Columbus verging in 1492. Columbus wist zijn bemanning destijds in veiligheid te brengen op een nabijgelegen eiland.

Rif

Volgens het verhaal van Columbus ligt het wrak vast op een rif voor de noordkust van Haïti. In 2003 vonden archeologen de mogelijke locatie van het fort van Columbus, dat hij oprichtte na de scheepsramp op een eiland in de buurt. Columbus liet een deel van zijn bemanning achter en ging met twee andere schepen terug naar Spanje om verslag uit te brengen.

Clifford claimde ook dat een kanon dat hij tijdens zijn duik vond, afkomstig uit de 15e eeuw moest zijn. Het wapen zou door plunderaars zijn meegenomen, meldde Clifford na een tweede duik naar het schip.

1492

Columbus vertrok in augustus 1492 uit Spanje, op zoek naar een snelle westelijke route naar Azië. Na ongeveer een maand varen zag hij land. Later bleek dat het Amerikaanse continent te zijn. Hij voer achtereenvolgens langs de Bahama’s, Cuba en Haïti.

Op kerstavond 1492 vierde de bemanning feest. Columbus schreef dat de mensen een voor een dronken in slaap vielen. Een onervaren scheepsjongen zou aan het roer hebben gestaan. Daardoor liep de Santa María aan de grond. Het schip bleek niet meer te redden en werd voor een deel uit elkaar gehaald. Zo liet Columbus van scheepshout een fort op het land bouwen. Met zijn twee andere schepen, de Niña en de Pinta, voer Columbus begin 1493 terug naar Europa. Waar die twee schepen zijn gebleven, is niet bekend.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief