Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Indonesië - algemeen / Indonesië - main slider

Handige tips voor duikers in Noord-Sulawesi

Op duikvakantie naar Noord-Sulawesi? Pim van Schendel heeft handige info voor je.

Duikpak
De watertemperatuur bij Bunaken is gemiddeld 29 graden, bij Bangka 28 graden en bij Lembeh 26 – 28 graden. Toch wordt in plaats van een shorty een pak met lange mouwen en pijpen geadviseerd. Je bent dan beter beschermd tegen plankton en ander stekende en jeukveroorzakend leven in het water. Aan 3 mm heb je in principe genoeg.

Boei
Een boei is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Bij veel duikcentra laten de gidsen aan het einde van de duik een boei op. Maar beter mee verlegen dan om verlegen!

Begeleid of zelfstandig duiken?
Bij de meeste duikcentra mag je alleen op eigen houtje duiken op het huisrif. Verder worden alle duiken in meestal kleine groepjes met een gids gemaakt. Die kan je ook al het moois laten zien. Zeker in Lembeh Strait is dat je ‘garantie’ voor een goede duik!

Bijdrage voor nationale parken
Wie op Bunaken verblijft, betaalt per verblijf ongeveer 10 euro voor het Bunaken National Park. De duikcentra op Bangka vragen een bijdrage van circa 7 euro per persoon voor het Bangka Conservation Fund.

DIN of internationaal?
Veel duikcentra hebben zowel flessen met een DIN-aansluiting als flessen met een internationale (beugel)aansluiting. aar gok het niet! Gebruik je een ademautomaat met een DIN-aansluiting, neem dan voor de zekerheid een adapter mee zodat je hem ook kunt gebruiken op een fles met een internationale aansluiting – er zijn namelijk ook duikcentra die alleen INT-flessen gebruiken. Vóór vertrek naar Indonesië is ook een heel goed plan!

Nitrox
Nitrox is zeker aan te raden als je muckduiken gaat maken. Je profiel is dan anders dan een ‘normale’ duik waarbij je vaak langzaam naar het diepste punt duikt en dan ook weer langzaam naar minder water gaat. Perfect ook als je zo lang mogelijk van de bizarre schepseltjes wilt genieten.

Hyperbare kamer
In het ziekenhuis van Manado is een hyperbare kamer aanwezig. Deze is als het nodig is, snel te bereiken. Het behandelcentrum is een samenwerking tussen het ziekenhuis en de North Sulawesi Watersports Association (NSWA).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief