Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Tineke Posno – Duiken bij Cano Island (2)

Locatie Costa Rica, Cano Island

Indrukwekkend! Dat zijn de duiken die Tineke Posno in Costa Rica maakt. Deel twee over duiken bij Cano Island.

Gisteren rond 17.00 uur viel de electriciteit uit, dus zaklantaarns gepakt en lekker zitten lezen op onze veranda. Toch moesten we ook nog eten en we hoorden in de verte een generator draaien, dus zijn we die kant opgelopen. Helaas bleek dat bij de supermarktjes te zijn en we waren ons al aan ’t voorbereiden op een avondeten bestaande uit chips en fris, toen we de 2 Canadese dames uit onze lodge zagen. Zij hadden gegeten bij Gringo Curt de, het enige restaurant dat open was omdat hij enige is die kookt op gas. Wij daar naar binnen en we hebben echt super gegeten bij kaarslicht!!
Helaas bleek vanochtend dat de elektra het nog steeds niet deed, dus de batterij van de onderwatercamera was niet opgeladen. En je zult net zien dat je iets moois ziet wanneer je het niet kunt opnemen!

Om 08.00 kwam het bootje ons halen. Er waren nog 2 Belgische snorkelaars aan boord, een Spaanse snorkelgids uit Sevilla en wij met DM Eric. Onderweg naar Cano Island zagen we dolfijnen en (natuurlijk) walvissen. Na de bekende aanmeldprocedures voeren we verder de Pacific op, naar een duikstek zo’n 2 km verderop, genaamd Devil’s Rock. Volgens Eric kans op groot leven omdat de geulen tussen de rotsformaties diep zijn en een soort route vormen voor o.a. hammerheads en andere pelagische vis.

Snel achterover van boord gegaan en in het blauwe afgedaald. Na zo’n 15 m zagen we de bodem, je kunt hier zo’n 60m diep, dus het zicht was goed te noemen. Eric zette vaart richting de eerste rotsformatie en daar zagen we meteen super veel vis, gigantische baarzen, echt mega groot, ongelofelijk veel blue jacks, bigeye travelleys, common travelleys, grote makrelen, hele grote scholen grote milkfisch, spelende en jagende haaien, barracuda’s, echt alle grote jagers waren in groot formaat te zien en kwamen echt heel dichtbij. Maar ook de verschillende soorten murenes, zoals jewel murene en de pacific green

We doken van rotsformatie naar rotsformatie en overal zo mega veel grote vis, echt verbazingwekkend. Albert schoot de ene video na de andere, we kunnen alles gelukkig terug zien! Echt een superduik, deze komt absoluut in onze top-3 ooit!

Helaas ligt ook deze stek binnen het marinepark, dus na 47 minuten ging Eric omhoog, en na 51 minuten waren we weer boven. De boot zette vervolgens weer vaart richting het marine station voor een pauze en de administratie voor de volgende duik.

Duik 2 was weer gericht op het treffen van een walvis met jong. Net als de vorige keer hoorden we ze wel, maar zagen we ze helaas niet. Toch weer een lekker duikje gemaakt en naast veel vis ook mooie grote dahlia’s, een zeepaardje, haaien etc gezien. Minder gaaf als duik 1, maar toch weer mooi. Jammer genoeg lagen op deze duikstek de rotsformaties verder uit elkaar en moesten we veel “zandvlaktes”over steken; er is daar gewoon minder te zien. Na duik 2 voeren we tevreden weer richting kust.

Na 5 minuten op de terugreis, zagen we weer een bultrugwalvis, mogelijk met kalf. De motor van de boot werd uitgezet en de walvis kwam steeds dichterbij. Het kalfje zwom dicht aan de oppervlakte: het zwom op de rug, buitelde over de moeder heen, stak zijn ( ook al erg grote) kop diverse keren boven water, echt super leuk om te zien. Moeder en kind kwamen steeds dichterbij en waren net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen. Gelukkig hadden we onze duikpakken nog aan, masker snel opgezet en het hoofd onderwater! De walvismoeder lag met haar kop

Wat een geweldige duikdag!!

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief