Test: Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA – de praktijk
Onderwaterfotograaf Ron Offermans heeft de Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA uitgebreid getest. In het eerste deel keek hij naar de instellingen, in deel 2 neemt Ron de set mee onder water.
Voor de test heb ik een aantal duiken in Zeeland gemaakt. In het Sea & Sea MDX-RX100 III onderwaterhuis is de camera nog steeds redelijk compact, maar de bedieningsknoppen zijn naar verhouding veel groter en beter te bedienen. Samen met de nieuwste versie van de Sea & Sea YS D2J flitsers heb je een redelijk compacte en robuuste set in handen.
Handmatige belichting
Ik heb de camera getest met een handmatig ingestelde belichting zoals ik ook met mijn eigen camera gebruik. Dit was in tegenstelling tot veel andere camera’s die ik heb getest, met deze combinatie heel eenvoudig te doen. Met de achterste draaiknop stelde ik een belichtingstijd in van een 1/125. De flitsers op vol vermogen en het diafragma paste ik per opname alleen een beetje aan als dat nodig was wanneer ik de opnameafstand veranderde. Het wijzigen van het diafragma via de draaiknop op de voorzijde voelde al heel snel vertrouwd aan.
De lens op de 24mm stand is prima geschikt voor middelgrote onderwerpen zoals een zeepaardje. De achtergrond wordt hiermee licht onscherp maar is nog wel herkenbaar zodat een heel natuurlijk plaatje ontstaat. Met de stand van de flitsers bepaal je de hoeveelheid licht op de achtergrond.
Macro
Voor echte macrofoto’s heb ik de +10 SubSee diopter op het onderwaterhuis geschroefd en kon ik prima macrofoto’s maken. Helaas kan je, zelfs met de +10 diopter geen supermacro foto’s maken, maar kleine krabbetjes of een close-up van kolonievormende zakpijpjes lukt wel goed.
Groothoek in praktijk
Uitgerust met de M67 Wide-Angle Conversionlens 0,6 ben ik wederom de Grevelingen ingedoken omdat daar het zicht voor groothoekopnamen meestal gunstiger is. De beeldhoek is mooi, geen fish-eye, maar wijd genoeg om mooie overzichten te maken. Ook de scherpte in de hoeken is prima. De vignettering is aanwezig, maar een heel klein beetje uitvergroten of met Photoshop de hoekjes een beetje bewerken, en je bent er helemaal vanaf.
De Sea & Sea YS D2 flitsers had ik uitgerust met een 100 graden diffuser. Hiermee kon ik het beeld prachtig gelijkmatig belichten.
De snelle sluitertijden die je kunt gebruiken als je flitst met de mechanische sluiter, is geweldig. Zelfs overdag als de zon nog hoog aan de hemel staat kun je richting het licht fotograferen. Dit zou mij zelfs met mijn dure Nikon D800 niet gelukt zijn.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is erg goed. Met name het dynamisch bereik is uitstekend. Dit uit zich in het fotografen van een zeepaddenstoel in tegenlicht. De zeepaddenstoel zwom rond het middaguur vlak onder het wateroppervlak. De hoeveelheid tegenlicht is dan enorm, toch is het beeld niet uitgebeten en is er nog voldoende doortekening in de lichte partijen.
Conclusie
Sony Cyber-shot DSC-RX100 VA
De Sony RX100VA is een prachtige camera en prima geschikt voor onderwaterfotografie als je niet een heel grote fan bent van supermacrofotografie. De kwaliteit en mogelijkheden doen niet onder voor de meeste spiegelreflexcamera’s, maar je bent ook ongeveer net zo veel geld kwijt. Voor tegenlichtopnamen is de RX100VA waarschijnlijk veel spiegelreflexsystemen de baas. Ook gunstig zijn de omvang en gewicht ten opzichte van een spiegelreflexset. Zeker als je veel moet vliegen is dat tegenwoordig een belangrijk aspect.
Sea & Sea MDX-RX100 III onderwaterhuis
Het Sea & Sea MDX-RX100 III is een prachtig compact onderwaterhuis dat soepel is te bedienen. De knoppen zitten op ergonomisch goede plekken. Helaas ontbreekt een lekmelder en een vacuumcheck, maar die ontbreekt meestal op huisjes van compactcamera’s.
Sea & Sea YS-D2J flitsers
De nieuwste versies van de YS-D2J flitsers van Sea & Sea zijn inmiddels een beproefd concept. Ze geven een prachtige krachtige lichtbundel en zijn hierna weer in een mum van tijd opgeladen. De stroomvoorziening door vier penlite batterijen kunnen ervoor zorgen dat je via een extra setje altijd snel weer klaar bent voor een volgende duik. De bediening en informatie achterop de flitser zijn heel duidelijk en doordat de informatie in elke flitsmodus wordt verlicht in een andere kleur, kun je daar geen vergissing in maken. Alleen zou het prettig zijn als de knoppen en informatie wat groter uitgevoerd zouden zijn. Maar dit impliceert waarschijnlijk weer dat de flitser groter uitgevoerd moet worden en dat willen we natuurlijk ook niet.