Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Test: Scubapro Twin Trufit

Scubapro_TwinTurfitDe twee grote spiegelende glazen vielen tester Rob van der Kuyl meteen op. Zijn interesse was gewekt. Tijd voor een test!

Testlocatie: Nederland

 

 

Eerste aanblik en gebruik
Het masker zit in een net opbergbakje en als ik het open maak vallen me meteen twee dingen op. Eén de hoeveelheid ribbels op de siliconenrand (en onderaan de neus) en twee de spiegelende glazen. Om met die laatste maar te beginnen, op het ultra clear glas zit een spiegelende coating waardoor het masker aandoet als een groot formaat zonnebril. En groot formaat is overdreven, want dit is duidelijk een klein volume masker. Wij hadden voor deze test de beschikking over een masker met zwarte siliconenrand, dus ik kan niet aangeven of een transparante siliconenrand meer licht en dus zicht geeft. Wat we wel kunnen zeggen is dat de siliconenrand naast dat die veel ribbels heeft uit twee verschillende diktes bestaat. Rond het gezicht en de neus is het materiaal dunner en dus zachter. Daar waar het niet aansluit op je gezicht en dit geldt ook voor het maskerbandje is het geheel wat dikker en dus ietsje stugger. De ribbels zorgen juist voor extra flexibiliteit qua pasvorm, dus het masker sluit heel snel naadloos op je gezicht aan. Om de flexibiliteit en de pasvorm zelfs bij veel bewegen nog te vergroten zit het maskerbandje aan de siliconenrand van het masker vast en niet aan het frame. Het maskerbandje zelf doet heel degelijk aan en heeft aan de achterkant (waar het aansluit op je hoofd) een groot oppervlak. Zeker voor dames met lang haar lijkt me dat een prettig iets, minder kans op haar dat vast zit, Iets wat je nog wel eens kan gebeuren met maskerbandjes die uit een heel vlechtwerk van siliconen bestaan.

De duik en erna
Als ik het masker opdoe, valt me op hoe rustig ineens mijn blik is. De ultra clear glazen zijn zeer transparant en door de coating lijkt het net alsof ik een zonnebril op heb. Ik had het masker thuis al goed schoongemaakt voor deze duik, dus we kunnen te water!

In het water lijkt alles veel helderder en ik vraag me af of dit inderdaad door de ultra clear glazen komt. Ik wissel dan ook het masker voor mijn eigen masker en inderdaad. Mijn eigen masker geeft een veel minder helder beeld. Snel wissel ik weer terug. Het masker klaren gaat probleemloos gezien het kleine volume, maar ik heb nu wel ondanks de voorbereidingen thuis last van beslaan. De rest van de duik gaat dit helaas niet weg. Oren klaren is met dit masker geen enkel probleem, je kan goed bij de neus en omdat daar de siliconenrand dun is hoef je ook geen kracht te zetten.

Scubapro_TwinTurfitNa de duik had mijn buddy overigens ook een kleine kanttekening bij het masker. Hoewel ik het masker heerlijk vond qua rust voor mijn ogen en helder zicht gaf hij aan dat hij door de spiegeling mijn ogen niet kon zien en dus werd hij ietwat onrustig daarvan. De duik erna hebben we dan ook van masker geruild, zodat ik kon kijken of het inderdaad zo was.

Voor aanvang van de tweede duik heb ik het masker nog eens extra ingespoten met een anti-fogmiddel om te bezien of het beslaan probleem dan weg zou zijn. In duik 2 konden mijn buddy en ik elkaar gelijk geven. Hij vond het kijken door de glazen ook zeer rustgevend voor zijn ogen en ik kon inderdaad zijn ogen niet goed zien door de spiegelende coating. Alleen als ik heel dicht naast hem zwom (wat niet echt rustig duikt) kon ik zijn ogen zien. Ook het beslaan was er nog, weliswaar minder, maar genoeg om hinderlijk te zijn. De duiken erna werd dit steeds minder tot het uiteindelijk wegging, maar goed schoonmaken voor een eerste duik is bij dit masker dus geen overbodige luxe.

Qua onderhoud is zijn er dus een paar puntjes. Voor het eerste gebruik heel goed de glazen schoonmaken maar wel met middelen die de coating niet aantasten!! En niet verbaasd zijn als je het proces nogmaals moet herhalen. Bij gewoon gebruik is het onderhoud niet zo moeilijk, het masker goed spoelen, afdrogen en pas gedroogd in het doosje wegbergen uit het zonlicht.

Komen we bij de plus en minpunten!

Pluspunten zijn:
+ heerlijke ultra clear glazen (rust aan je ogen)
+ goede pasvorm
+ spiegelende coating (voor jezelf)

Minpunt is:
– spiegelende coating (voor je buddy)

Conclusie
Een mooi compact masker met een zachte rand waar de siliconen aansluiten op je gezicht, rust voor je ogen door de ultra clear glazen met de spiegelende coating, maar voor je buddy wellicht wat onrustig als hij je in je ogen wil kunnen kijken. Misschien voor de rust met je buddy dan toch maar opteren voor deze glazen zonder de spiegelende coating.

Reactie van Martine Grethe Scubapro Salesmanager Nederland en Vlaams België:
«Fijn om te horen dat het masker goed bevallen is en zijn geclaimde ultra clear zicht waarmaakt. Door fabricage van het masker in combinatie met de extreem zacht en flexibel siliconen rand, is het inderdaad raadzaam het masker zeer grondig schoon te maken voordat er gedoken gaat worden. Doordat er altijd siliconen resten achterblijven op de glazen raden wij aan de Scubapro Antifog te gebruiken om zodoende geen beslagen glazen te krijgen tijdens het duiken.
De reflectie van de glazen kan voor sommige mensen hinderlijk zijn, en voor leerlingen tijdens een opleiding ook wat minder gewenst, dit blijft echter een persoonlijke inschatting. De ene zal het als minder prettig ervaren terwijl de anderen de grote voordelen van dit masker en het lichte roodfiltereffect enorm appreciëren en de buddy geen problemen ervaart.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief