Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Test: Beuchat VR200 Iceberg ademautomaat

De naam Iceberg geeft het al een beetje weg, ditmaal testen we een voor koud water geschikte ademautomaat van Beuchat, de VR200 van de Iceberg serie en de bijbehorende octopus de VRT200.

Eerste aanblik en gebruik

 

Als ik op duikreis ga, neem ik normaal gezien op zijn minst mijn eigen ademautomaat mee. Van dit stukje duikuitrusting hangt immers je leven af. Als er iets mee verkeerd gaat, dan kunnen de gevolgen snel rampzalig zijn. De aanblik van deze set doet me twijfelen of ik nu niet moet afstappen van deze gewoonte. De Iceberg 200 serie combinatie (Iceberg VR200 ademautomaat en VRT200 Octopus) ziet er zeer robuust uit en voelt tevens licht aan. De tweede trap is niet onverwacht uitgerust met radiatorflenzen. De slangen van beide ademautomaten zijn niet gemaakt van versterkt rubber en dus beter bestand tegen slijtage en beschadiging; de hogedrukslang is wel van het standaardmaterieel, maar wel dunner dan gewoonlijk.

97b846e5b2Mijn combinatie is voorzien van een DIN-koppeling, maar is ook verkrijgbaar als international . De primaire ademautomaat -de VX200- is voorzien van een weerstandregeling en een knop voor extra ademcomfort door het venturi effect. De octopus heeft alleen de venturi afregeling. Naast deze versie bestaat er ook een Nitrox uitvoering.

Ik twijfel, de beschikbare plaats voor de bagage is beperkt, maar besluit om toch aan mijn gewoonte vast te houden. Ik duik zelf altijd met twee ademautomaten en fles met een dubbele kraan, dus om op orde te zijn moet ik een tweede automatenset meenemen. Ik stop hem samen met mijn persoonlijke set in mijn bak. Klaar om te reizen en te testen.

 

 

De duik en erna

 

Ik besluit om een kalme eerste test uit te voeren. Een ondiepe, gekende duikstek waar ik rustig kan induiken. De montage van de eerste trap op de fles verloopt vlot. Hij past er zonder problemen in. Fles op de rug en het water in.

1f85fb051eDe ademhalingsweestand voelt zwaar aan. Ik hang ondersteboven en zoals verwacht wordt het ademen nog moeilijker. Tijd om de fijnregeling te testen. Op diepte probeer ik de fijnregeling te lokaliseren wat goed lukt. Ik moet wel toegeven dat door de hoge watertemperatuur ik duik met zomerhandschoenen en dus geen last van dikke neopreenvingers heb. Ik merk dat de regeling op zwaarste ademweerstand staat en verminder. Ik voel de weerstand verminderen. Het is lang geleden dat ik een dergelijk merkbare verandering vastgesteld heb.

Nu nog een stapje verder: zou de venturi ook zo’n effect hebben? En ja, er is een verschil merkbaar. Het ademcomfort is nu optimaal. Een beetje minder en ik vermoed dat je continu lucht ingeblazen krijgt.

Waarom zou ik als duiker niet altijd met die minimale stand duiken? Ik haal de automaat uit mijn mond en tamelijk snel begint die te blazen. Voilà, de uitleg. In warm water is deze jacuzzi leuk, maar in tijdens onze wintermaanden, kan dit tot zeer vervelende toestanden leiden. Ik spreek uit ervaring.

Als duiker heb je geen behoefte aan twee verschillende knoppen, je wenst gewoon je ademweerstand zo te regelen dat die minmaal is zonder dat je automaat begint te blazen. Maar de twee knoppen hebben een aparte functie. Met de knop voor de regeling van de ademweerstand stel je de initiële weerstand voor een ademhaling in. De venturi begint pas te werken bij eerste luchtstroming en dus nadat de initiële weerstand overwonnen werd. Je kan dus gerust een zwaar begin van de ademhaling combineren met een gemakkelijk verloop van de rest van de cyclus.

De fabrikant beweert dat je uitgeademde luchtbellen uit je gezichtsveld geduwd worden. Ik bemerk inderdaad geen bellen die hinderlijk dansen voor mijn bril, maar had ik daar ooit last van?

De octopus is logischerwijze volgens deze laatste ingesteld. De eerder hoge initiële weerstand verhindert immers dat deze automaat ongewenst begint te blazen. Je kent dat wel: je springt in het water en je octopus verandert je omgeving in een bubbelbad. De venturi geeft je wel de mogelijk om het ademen enigszins te vergemakkelijken.

RTEmagicC_BeuchatVR200_Iceberg_2012_1.jpg

De primaire automaat zit niet echt goed in mijn mond. Ik bemerk na een tijdje dat er een kleine kracht naar rechts op zit. Ik vermoed dat ofwel de stijfheid van de slang ofwel de lengte ervan niet optimaal is.

En dieper

 

De eerste duiken gaven voldoening, dus klaar voor het zwaardere werk. Ik maak een duik richting de 40 meter om te testen of het ademcomfort ook op diepte en in alle posities even groot blijft. Voor alle zekerheid neem ik mijn persoonlijke set mee als back-up. Een voorzorg die niet nodig blijkt, want de combinatie doet het op die diepte onverwacht goed. Het ademcomfort is iets afgenomen maar nog steeds zeer goed. Alleen op de rug, een abnormale positie bij het duiken, levert wat problemen op. Dat wil zeggen: het ademen wordt echt zwaar. Zelfs op de minimale stand en met de venturi aan. Ook de octopus voldoet, maar op deze diepte is het ontbreken van de extra klepregeling duidelijk voelbaar.

 

 

Komen we bij de plus- en minpunten !

Pluspunten zijn:
+ instelbaarheid
+ ademweerstand (ook op diepte)
+ gewicht
+ koudwatergeschikt

Minpunten zijn:
– lengte slangen
– ademweerstand in ongewone positie

Conclusie

Deze lichte Iceberg VR200 combinatie van Beuchat voldoet aan de eisen die je aan een moderne combinatie mag stellen. De regelingen voor ademcomfort werken voelbaar, wat niet altijd gezegd kan worden. Naarmate ik meer met deze automaat duik, betrap ik me erop dat ik steeds de meest comfortabele regeling met venturi instel. Ik wen nogal snel aan deze lichte afregeling.

Persoonlijk zou ik de configuratie van de slangen aanpassen en -als ik die zou gebruiken- de slang naar de octopus verlengen. Maar dat zijn aanpassingen ten gevolge van puur persoonlijke voorkeuren.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief