Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Tineke Posno – Geen Bonaire maar onverwachts naar Curaçao

Locatie Curacao

 

Het idee was om naar Bonaire te gaan, maar het werd Curaçao. Een positieve verrassing!

Met een duik vriendin plan ik een weekje duiken in een tropische oord. Alleen de datum staat vast, waar we komen zien we wel. De voorkeur gaat uit naar Bonaire, waar we afgelopen maart ook al waren, maar een week voor gepland vertrek blijken we geen vlucht meer te kunnen boeken. Alternatief Curaçao kunnen we nog wel boeken, dus wel gaan onverwachts naar het “buureiland”.

Na een avondje googelen ook een accommodatie gevonden en een aantal omschrijvingen van duikstekken. Dat komt allemaal goed! Gelukkig hebben vrienden nog een kaart van het eiland, dat helpt bij de (korte) voorbereiding.

Duikuitrusting is ingepakt, manlief heeft mij nog wat camera instructie gegeven (is altijd in zijn handen) en ook de videolamp ga ik voor het eerst testen.

De dag na aankomst bij Flamingo Park krijgen we bij de koffie uitleg over het eiland en krijgen we wat duiktips. We starten bij Porto Marie, een duikstek die het dichts bij onze accommodatie ligt. We schrijven ons in bij de duikschool en huren er flessen. Wat ons meteen opvalt is de leuke strandtent, het zachte zand en de goede voorzieningen, douches, spoelgelegenheid, kleedruimte etc. Dat is wel even anders dan een steen aan de kant van de weg zoals op Bonaire!

Onze eerste duik maken we ook hier. Het rif bij Porto Marie is een dubbel rif, zoals op Bonaire ook voorkomt, maar hier zeldzamer is. Het onderwaterleven , de koralen etc zijn schitterend. We beginnen bij het buitenste rif, dalen af naar zo’n kleine 30 m. en zien de bodem nog nog ver onder ons liggen. We zien veel soorten (grote) koralen, tafel koralen, hersenkoralen, stekeltjeskoralen, paddestoelkoralen, kopslakoraal, etc etc. Daarnaast grote sponsen en een enele waaier koraal. Bijna geen zand maar 100% koraal. Super mooi! Langzaam duiken we langs het buitenrif omhoog en keren terug via de achterkant van dit buitenste rif. We zien veel vis, verschillende soorten baarzen, snappers, barbelen, helaas ook lionvissen, koraalvlinders, puffervissen , fluitvissen, jagers zoals travelli’s, scholen blauwe vissen, etc etc.

Omdat we de stek zo leuk vinden en je hier makkelijk meerdere duiken kunt maken, besluiten we duik 2 hier ook te doen. Zeker na het horen van verhalen van andere duikers over de eaglerays ‘die je hier op de zandplaat tussen de 2 riffen kennelijk kunt zien. De tweede duik nemen we dan ook het eerste rif. We zien helaas geen eagleray’s, maar wel eens schilpad en hebben alle tijd om het dier te filmen. Bij het ondiepe gedeelte van het rif zien we een voor ons onbekend beestje; het blijkt een boxkrab te zijn, echt een mooi beestje! (zie foto).

De dag sluiten we af met een drankje bij de strandtent, deze eerste duikdag blijkt een goed begin op Curacao te zijn!.

De volgende dag rijden we iets verder door om te kunnen duiken bij Playa Lagun. Rond 08.00 staan we al aan het strand van dit kleine baaitje. Ook hier blijkt een duikschool te zitten. Het regent terwijl we het water in lopen. Op onze rug liggend, vinnen we naar de blauwe rand, om vervolgens af te dalen naar het diepe. Ook hier weer een mooie duikstek, we zijn de enige duikers. Ook nu kiezen we om oostwaarts te gaan, er staat geen stroming, er zijn geen golven en t zicht is prima. We dalen weer af naar zo’n 27 m. en duiken langzaam om hoog. Na 30 min. draaien we om en duiken ondieper (10-15m) terug. Qua vissen is het hier vergelijkbaar met de vorige duikstek, de koraal dichtheid is iets minder, maar nog steeds super. Ook hier weer een schildpad, helaas is deze te snel weg om te vast te kunnen leggen op een foto. Na 68 min. komen we ook hier enthousiast boven. Heerlijk duiken op deze manier.

De volgende duik is weer bij Porto Marie, we kunnen helaas maar 2 cilinders in ons autootje kwijt, dus we moeten zo wie zo nieuwe flessen hebben.

Bij Porto Marie besluiten we nu westwaarts te gaan en het vaste patroon herhaald zich; wat dieper beginnen en langzaam omhoog . Onze duiktijd ligt gemiddeld tussen de 57- 72 minuten, lekker ontspannen dus.

De dag daarna besluiten we een vroegere collega te verrassen. We hebben met elkaar gewerkt bij een duikschool op Kreta, waarna zij naar de carribien vertrok en sinds kort als instructeur op Curaçao werkt. We gaan naar Playa Kalki , helemaal aan de westzijde van het eiland, waar de betreffende duikschool ligt. Ook hier weer een mooi strand, zeer verzorgd ogende duikschool en een leuk strandtentje. Onze oud collega zit op de boot en zal tussen de middag weer terug zijn, dus we beginnen met een duikje op het lokale rif . Ook hier weer een leuk rif. De koraaldichtheid is hoog, iets minder dan bij Porto Marie, maar toch zeker 80%. Het duiken is heerlijk, water temp 29 gr op diepte, bijna te warm voor onze 3 mm longy’s. Playa Kalki is zo leuk dat we ter plaatse besluiten hier flessen te huren voor een volgende duik. We hebben natuurlijk niets bij ons, maar gelukkig kunnen we onze Padinummers geven, waarna we snel gecheckt worden en cilinders meekrijgen. Ook dat wordt weer een heerlijke duik, nu naar de westkant van het rif.

De dagen daarna duiken we nog bij Directeursbaai aan de oostzijde van het eiland (steile wanden, maar meer zand tussen de verticale riffen) en vergapen ons aan de fraaie accommodaties rond Jan Thielbaai en rond mambobeach. Daarna blijven we aan de westzijde van het eiland en duiken nog bij Slangenbaai, Vaersenbaai (ook Kokomobeach genoemd, met ook weer een leuk strand en beachclub), en natuurlijk ook nog diverse malen bij Porto Marie. En eindelijk zien we daar dan ook de eagleray’s; super!!

In totaal maken we 10 duiken, waarbij we m.n. de duikstekken aan de westzijde van het eiland mooi vinden. Onze conclusie is dat Curaçao qua onderwaterleven zeker niet onder doet voor Bonaire. Een verrassende conclusie, want mijn buddy is een zeer grote Bonaire fan! Voordeel van Bonaire is dat je echt oneindig veel duikstekken hebt, op Curaçao moet je er iets meer voor rijden. Maar op Curacao hebben de meeste stekken betere faciliteiten, en eerlijk gezegd is een strand met bedjes, douches en een restaurantje erbij zeker zo prettig.

Veel te snel zit onze vakantie er op. We hebben weer een jaar de tijd om een bestemming voor ons duiktripje van volgend jaar te bedenken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief