Succesvol jaar voor Filip Staes
Voor de Belgische onderwaterfotograaf Filip Staes was het zeker geen slecht jaar. Hij werd uitgeroepen tot Belgisch Kampioen Onderwaterfotografie, behaalde de titel Open Nederlands Kampioen en sleepte een groot aantal internationale prijzen in de wacht.
«Een bekroning op mijn harde werk, maar ook een beetje geluk.» Zo reageert Filip Staes op zijn Belgische en Open Nederlandse titel. En hard werken is het! De haarkapper en zaakvoerder van FS Hairstylists in Mechelen is vier dagen per week aan het werk, de andere drie dagen én de vakanties staan in het teken van onderwaterfotografie en alles wat daarbij komt kijken – van foto’s maken en bewerken, audiovisuele presentaties maken, artikels schrijven, meedoen aan shoot-outs en andere internationale wedstrijden, de website bijwerken én…duiken. Elke dinsdag duikt hij wel ergens onder in zoet of zout water.
WK
Filip maakte zijn eerste foto’s in 1997 in Egypte met een gehuurde Nikonos fotocamera. Hij kreeg de smaak te pakken en deed in 2000 voor het eerst mee aan een wedstrijd, en nu in 2017 mag hij naar het WK in Mexico. Al is het nog niet zeker dat hij daadwerkelijk gaat. « Maar als het er van komt, dan zal ik me voor de volle 100% inzetten. Zo’n evenement bijwonen op zich is al een overwinning. Ik maak me echter geen illusies om wereldkampioen te worden, daar is zo’n WK-jury veel te onvoorspelbaar voor.»
Uitrusting
Filip heeft twee Nikon D7100 camera’s en een Hugyfot behuizing waar hij uitermate tevreden over is. Voor de belichting gebruikt hij twee INON Z240 flitsers, dome diffusers en een Retra snoot. Voor macro heeft hij de 60 en de 105mm Nikkor lenzen, voor groothoek de Tokina 12-24 en 10-17mm lenzen. De onderwerpen tussen klein en groot fotografeert hij met de Sigma 17-70mm.
Links: Eerste plaats groothoek met model op ONK 2016. Rechts: de winnende foto in de categorie Onder water op Nature Talks.
Shout-outs
Zowel voor de Belgische als Open Nederlandse Kampioenschappen moest Filip op het juiste moment pieken. Je moet immers op de dag zelf presteren. Leuk? «Ja, zeker! Je leert er veel van en tilt jezelf naar een hoger niveau.» Aan een shoot-out gaan ook de nodige voorbereidingen voroaf. Op de dag zelf is er dus een plan. Maar de omstandigheden kunnen op de dag zelf totaal anders zijn. Het hebben van plan B is dus cruciaal. «Vroeger schreef ik een planning uit, maar tegenwoordig ga ik meer op mijn gevoel af. Dit jaar heb ik met mijn model Marlène Terpstra goed geoefend op de categorie groothoek met model. We wisten van tevoren waar we moesten zijn en op welk moment. Timing is cruciaal.»
Favoriete duikocaties
Raja Ampat staat met stip bovenaan! Het gebied bevat een enorme biodiversiteit en is een droom voor elke onderwaterfotograaf. «Ik was op het eiland Pulau Pef en dook met Raja4divers. Ver weg van het massatoerisme in een mini-paradijs waar je alle comfort hebt en alle dagen bovenkomt met geweldige plaatjes. Een droom die uitkwam.»
Maar ook Zeeland boeit hem nog altijd. In de bijna 25 jaar dat hij duikt, vindt hij nog altijd onderwerpen die hij nog niet op de foto vast heeft kunnen leggen.
Mooie overwinningen
Het afgelopen jaar is Filip meerdere malen in de prijzen gevallen. «De mooiste overwinningen waren ongetwijfeld het Open Nederlands Kampioenschap en het Open Belgisch Kampioenschap bij de masters.»
De eerste keer dat hij meedoet aan de natuurfotografiewedstrijden Nature Talks (NL) en Lowland festival (B), levert hem bij beide wedstrijden een eerste plaats in de categorie ‘Onder water’ op. Tweede werd hij in de categorie ‘Green/cold water’ van ‘Beneath the Sea’ in de VS. In Straatsburg won hij zilver in de categorie zwart-wit.
Ook aan lokale wedstrijden doet hij met veel plezier mee: «Ik kan ook nog heel blij worden van de duikfles die ik won bij de fotowedstrijd van duikcentrum Sub Ocean Services in Tholen.»
«Accepteer je verlies en leer ervan»
Er zullen zeker beginnende fotografen zijn die dromen van wat Filip Staes allemaal bereikt. Wat is zijn tip voor fotografen die zichzelf willen verbeteren. «Volg workshops, verslind alle lectuur die je vindt, kijk naar de foto’s van goede fotografen en probeer dan zelf ideeën te ontwikkelen. Neem deel aan wedstrijden, verdraag dat je verliest en leer ervan. En last but not least, zorg dat je zo veel mogelijk in het water ligt, want oefening baart kunst!
Wil je meer werk van Filip zien, neem een kijkje op zijn website.