Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ronald Faber – Steinbruchsee Pretzien, deel 2

Steile wanden en donker water vormen het beeld van de duiken in oude granietgroeves die Ronald Faber en buddies in Duitsland maken.


Datum:  16-20 juni 2016
Duiklocatie: Steinbruchsee Pretzien, Duitsland

duikreport-call-to-action-350x85

De tweede dag scheiden onze wegen. Samen met mijn buddy Hans-Peter besluiten wij om de duik van de dag ervoor nogmaals te herhalen terwijl het andere buddypaar, Rene en Marco besluiten gebruik te maken van een tweede instap. Vooraf hebben we besloten een diepe duik te maken om te kijken of het zicht op diepte beter is. Het melkwitte water filtert het daglicht en vanaf een meter of vijftien verdwijnen we in een aardedonkere omgeving. Het water voelt ronduit koud aan. Na twintig meter afgedaald te zijn houden we het voor gezien en besluiten de duik op ongeveer 7 meter te vervolgen. We worden opgeschrikt door lawaai aan de oppervlakte. We besluiten nieuwsgierig een opstijging te maken en komen in een hoosbui uit aan de oppervlakte uit. We dalen opnieuw af en maken de duik op het gemak af.

lelies-37402
Na een oppervlakte interval, tijdens welke we de nodige meegebrachte versnaperingen verorberen, besluiten we de instap van de ‘Blauer See’ te gebruiken. Wederom volgen we de granieten wand op een diepte van maximaal 8 meter. Overal steken de resten van vegetatie uit de rotswand aan de bovenzijde begrensd door de rietbegroeiing die boven water een kraag met de oever vormt. Wederom maken we een afdaling, dit keer naar meer dan 25 meter. Het beperkte zicht en de aanwezige risico’s gevormd door de uitstekende boomstammen en dito takken maakt dat we een voorzichtige opstijging ondernemen en op 6 meter diepte weer terug naar de instap keren.

Het zonnige weer van de aankomstdag heeft inmiddels plaatsgemaakt voor verschillende regenbuien waardoor we regelmatig moeten schuilen. Het mag de pret niet drukken.

Steile rotswanden-37402
De derde dag ga ik met mijn buddy voor een serieuze diepe duik. We zetten ons doel op 40 meter en in overleg met het duikcentrum doen we dat in de Blauer See. We volgen de instructies nauwgezet en beginnen bij een steile wand aan onze afdaling. Op 25 meter diepte slaat de onzekerheid toe. Onbekendheid met onze omgeving en wederom de gedachte aan de diverse uitstekende boomresten besluiten we in het pikkedonker onze afdaling af te breken en keren naar een meer comfortabele diepte terug.
De laatste duik wisselen we van buddy en maak ik met Rene een grote ronde. Via de instap aan de Blauer See duiken we op een diepte van zo’n 8 meter naar de overgang met de Tiefersee. Via dit meer duiken we terug naar de Steinbrucher See. Zo hebben we in alle drie de meren gedoken. Bij het einde van de duik worden we weer verwelkomd door een hevige onweersbui die de zon weer heeft verdreven. Die avond genieten we van een, door het duikcentrum verzorgde, BBQ. De volgende ochtend vertrekken we weer vroeg in de richting van Nederland en is ons duikweekend weer ten einde.

Duiken bij Tauchbasis Pretzien am Steinbruchsee is niet voor duikers die van luxe houden. De te huren accommodaties zijn eenvoudig. WIFI is vrijwel niet beschikbaar terwijl je telefoon vaak geen tot weinig bereik heeft. Het duikcentrum verzorgt, op verzoek, een uitgebreid ontbijt of als avond eten een eenvoudige doch smakelijke BBQ. Al met al een leuke bestemming wanneer je eens wat anders wilt. En heb je beter zicht dan wij dan zullen de imposante steilwanden zeker de moeite waard zijn. Onderwaterleven is slechts zeer beperkt aanwezig.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief