Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Stage diving

Sommige woorden hebben meer dan één betekenis. Of de betekenis is afhankelijk van de doelgroep waarin het gebruikt wordt. Zo ging duikreporter John Landa stage diven. Maar dan wel heerlijk rustig, zonder podium en zonder harde muziek.


Datum:  17 oktober 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis

duikreport-call-to-action-350x85

1-PA170084-41900_John_Landa
Is het nu stage diving of diving with a stage bottle.
Het is geen geheim dat ik regelmatig solo duik ik heb bijna alles dubbel bij, zoals computer en 2 gescheiden automaten sets alleen geen aparte lucht reserve.
Ik ben al een tijdje aan het uitzoeken wat ik wil, ik heb al naar een dubbelset gekeken en naar een stage die ik als reserve mee kan nemen zodat ik altijd een backup heb onderwater als ik solo ga.
Vandaag is de dag dat ik een stage ga proberen, gewoon het gevoel ervaren als je zo’n extra fles bij je heb en of ik er hinder van ondervind tijdens het fotograferen.

John_Landa_2-lumishootPA170041-41900
Ik heb afgesproken met John waarvan ik een stage fles mag uitproberen aan de BD als ik een stage fles van 12 liter zie denk ik bij mezelf dat gaat hem niet worden zo’n grote fles aan de zijkant maar na een gedegen uitleg ga ik het toch maar proberen.
De stage flessen worden naar de waterkant gebracht en daarna ga ik met John te water ik pak een van de stage flessen en ik ben verrast hoe licht de flessen zijn en in het water zijn ze zelfs bijna neutraal.
Ik haak de fles eerst boven aan mijn d-ring ik doe mijn vinnen aan en mijn bril op en we gaan onderwater daarna clip ik hem aan mijn d-ring aan de linkerkant van mijn wing.
Ik begin de duik met het ademen uit de stage gewoon het gevoel ervaren, het gaat allemaal super het is net alsof je die grote fles niet bij hebt.
Ik doe nog een oefening met de stage fles en we gaan nu echt beginnen aan de duik, we gaan naar links want ik wil nog even kijken bij de sepia stokken.

4-PA170012-41900_John_Landa
Het zicht is goed en op sommige stukken heel goed we komen onderweg diverse stokken tegen en vele zijn mooi begroeid ik zie zelfs nog sepia eitjes op de stokken die er toch nog zwart rond en gezond uitzien.
Je ziet wel eens foto’s van techduikers met stage flessen naast zich waarvan ik altijd dacht dat het we onhandig zou zijn maar niks van dit alles het hangt er naast of het er niet eens naast hangt.
We gaan nog een stukje van de dijk af om de hele oude sepia stokken te bekijken en ook hier is het weer prachtig, ik vind bijna alle stokken terug die ik ooit heb gezet en ineens zie ik een sepia niet een kleine sepia maar een grote volwassen sepia en zelfs verse eitjes op de rekjes in de buurt.
Schitterend dat nog zo laat volwassen sepia’s rond zwemmen, hij zwemt heel rustig van ons vandaan en wij achtervolgen hem, hij gaat niet echt snel maar een goede foto maken is er niet bij elke keer als ik een foto wil maken gaat hij even over de bodem door de modder en maakt dan een mooie stofwolk.

John_Landa_3-lumishootPA170016-41900
Dit is optimaal genieten, ik geniet van dit schitterende schouwspel, ik maak foto’s zoals ik het altijd doe en ik bemerk geen obstructies van de stage fles hoe ik ook lig in het water hij zit niet in de weg.
Na een tijdje zie ik dat de stage op 50 Bar is ik ga over op mijn eigen fles en dat gaat allemaal helemaal soepel.
We gaan weer richting de kant en ik maak nog wat foto’s van John en dan zijn we weer bij de trap dit was een hele mooie duik, voor John was dit zijn eerste sepia van het jaar en waarschijnlijk ook zijn laatste want zo laat in het jaar heb ik zelf nog niet mee gemaakt.
Als we boven komen is Lia ook boven ze is duidelijk iets aan het zoeken als we vragen wat ze zoekt, de dahlia natuurlijk antwoord ze die rechts van de trap ligt, John gaat er uit en ik zwem naar Lia toe, onderweg word ik nog getrakteerd op een schooltje zeebaars maar ik had de camera al uit staan dus ga ik verder naar Lia ik wijs de dahlia aan waar ze al best in de buurt was en daarna ga ik er ook uit.
Terug naar de auto en omkleden en de rotzooi opruimen en nog even napraten over de duik en het duiken met de stage fles onder het genot van een bakkie koffie.
John, Lia en Willem bedankt voor de duik en de gezellige dag.
En ik ben om het word een stage.

Ik ben ongeveer 46 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 16:15 te water gegaan, de watertemperatuur was 13 graden, het zicht was goed, ik ben max. 7,4 meter diep geweest.

5-PA170020-41900_John_Landa

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief