Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Speciale ontmoetingen

Het duiken in Noord-Sulawesi is heel gevarieerd en er is voor iedere duiker wel wat te zien. Vooral macroliefhebbers komen aan hun trekken in dit macroparadijs, maar ook mensen die van grotere vissen en dieren houden, zitten goed.

Een paar maal per jaar komt er iets heel speciaals voorbij. Maar je moet heel veel geluk hebben, wil je het zien. Wij hadden dat geluk een tijdje geleden.

Ieder jaar trekken er verschillende soorten walvissen door Manado Bay. Als het winter is op het zuidelijk halfrond, migreren ze naar het noorden om daar te bevallen en zodra het weer warmer wordt op het zuidelijk halfrond en hun kalven groot genoeg zijn voor de verre reis, gaan ze weer terug. Tijdens beide trips komen ze langs Manado.

Bij de oversteek naar Bunaken zagen we ineens aan de oppervlakte water omhoog spuiten. Toen we dichterbij kwamen, zagen we dat het potvissen waren – een groepje van 4 was aan het rusten. Heel langzaam zijn we met de boot dichterbij gegaan zodat we ze goed konden bekijken (kijk de video onderaan!).

Daarna zagen we er nog meer en hebben we nog geprobeerd om met ze te snorkelen maar dat is helaas niet gelukt, de stroming was te sterk en telkens als we dichterbij kwamen met de boot, doken ze de diepte in.

Dit is natuurlijk een hele speciale ervaring waar je ontzettend veel geluk voor moet hebben – je moet op het juiste moment op de juiste plek zijn.

Wat we vaker tegenkomen, zijn groepen dolfijnen en pilot whales. Deze leven in het nationale park en laten zich heel vaak zien. Vooral de dolfijnen vinden het erg leuk om op de boeggolf van de boten mee te zwemmen. Pilot whales liggen vaak aan de oppervlakte uit te rusten en je kan ze dan met de boot goed naderen. Maar kom niet te dichtbij want dan duiken ze onder.

Hopelijk gaan we dit jaar nog een keer zo veel geluk hebben en kunnen onze gasten nog een keer walvissen zien.

Links:

http://www.murexdive.com/

1 reactie

  1. wow….

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief