Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Halocline in de Grevelingen

Het zicht lijkt geweldig, maar ook af en toe onscherp. Een reflectie onder water maakt dat Snorkelreporter Ad Aleman ineens begrijpt wat er aan de hand is.

Soms heb je ff tijd nodig om er achter te komen wat je gezien hebt. Op 29 november 2022 ga ik op een bijna windstille dag met de kano naar de zuidkant van het eilandje Ossenhoek in het Grevelingenmeer, om te zoeken naar kolonies van het bloedrode plooimosdiertje. Af en toe breekt het zonnetje door de mist en al vrij snel ben ik op de Ossenhoek. Vlak bij de oever, gebeuren er onderwater vreemde dingen. Het zicht is geweldig, zeker 5-6 meter, maar soms wordt het beeld ineens erg onscherp. Eerst denk aan een lichamelijk probleem, maar als ik mijn hoofd bovenwater steek is alles glashelder. Dan zie ik een herfstblad op een diepte van 20-30 cm doodstil in het water zweven en denk, wat een leuk object om een paar foto’s van te nemen. Maar als ik de camera iets onder het blad positioneer dan zie ik een reflectie. Dat is vreemd, een reflectie op 20- 30 cm onderwater. Als ik hierover nadenk, ontstaat het idee dat we hier te maken hebben met halocline, een scheidingsvlak tussen zoet en zoutwater. In dit geval is het niet onmogelijk want er is voorafgaand aan mijn kanotochtje heel wat regen gevallen en er was door het stille weer nauwelijks enige beweging in het water. Ook de regen die op het eiland gevallen is zal grotendeels in de Grevelingen terecht gekomen zijn. Al met al is dit de meest bijzondere opname die ik dit jaar gemaakt heb, maar te laat voor mijn top 3 van het jaaroverzicht.

PB290070-119200

PB290060-119200

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief