Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Slagtand van de narwal blijkt zeer gevoelig

De slagtanden van narwals zijn bijzonder gevoelig, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Narwals kunnen met hun enkele slagtand mogelijk de aanwezigheid van voedsel en soortgenoten detecteren. Rond de tand zit geen beschermingslaag en aan de binnenkant lopen zenuwkanalen die zijn verbonden met het brein van het dier. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Anatomical Record.

Glazuur

De wetenschappers analyseerden de samenstelling van de slagtanden en ontdekten dat er aan de buitenkant geen tandglazuur zit, zoals op de tanden van andere zoogdieren. De tanden zijn daardoor veel gevoeliger voor de temperatuur van zeewater en de stoffen die erin voorkomen. Via speciale zenuwkanalen wordt de informatie die de tanden ‘oppikken’ doorgegeven aan de hersenen. Dat testten de onderzoekers door de tand van een narwal bloot te stellen aan water met verschillende zoutgehaltes. De hartslag van het dier bleek te veranderen onder invloed van het zout. 

Voedsel

Het is al eeuwen een mysterie waar narwals hun enkele slagtand voor gebruiken. De wetenschappers vermoeden dat mannetjes de aanwezigheid van vruchtbare vrouwtjes ermee kunnen detecteren. Ook kunnen de dieren mogelijk voedsel opsporen met de tand.  “Maar de puzzel is nog incompleet”, verklaart hoofdonderzoeker Martin Nweeia op BBC News. “Met dit onderzoek hebben we pas een paar stukjes toegevoegd.”

Een slagtand van een narwal is in feite een verlengde voortand. Het lange gevaarte steekt uit de linkerkant van de bek van het dier en kan bijna drie meter lang worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief