Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sjouke Brunia – Op zoek naar sepia’s – 50 tinten sepia

Datum 26-05-2013
Locatie Zeeland

De sepiakoorts is besmettelijk, ook voor de duikers van Divection. Het verhaal van een weekend Zeeland.

Afgelopen vrijdag was het zover. Met een delegatie van 17 duikers van Divection vertrokken we vanuit Amsterdam richting Zeeland om op zoek te gaan naar de sepia’s. Voor velen van ons de eerste keer om dit jaarlijkse paringsritueel te mogen aanschouwen. De duiken van dit weekend stonden dan ook geheel in het teken van het zoeken naar sepia’s.

Vrijdagavond onze eerste nachtduik gemaakt bij Bergse Diepsluis. Voor het te water gaan vertelden andere duikers ons dat ze 2 sepia’s gespot hadden. Vol goede moed gingen we het water in. Door de algenbloei was het zicht niet om over naar huis te schrijven. Ondanks dit hebben we toch mooie dingen kunnen bekijken. Zeeanemonen die kwalletjes opeten, krabben, kreeften en een vorskwab (lijkt op een uit de kluitengewassen kikkervis). Maar helaas geen sepia’s.

DIBgroep

De volgende ochtend gingen we in de herkansing. Nogmaals naar Bergse Diepsluis, want daar waren ZE tenslotte gespot! En met wat betere aanwijzingen over waar ze te vinden zijn (“bij de witte krijtstreep naar beneden”) hadden we nu meer geluk! 12 sepia’s! We hebben deze duik het afzetten van de zwart gekleurde eitjes van dichtbij kunnen bekijken. Wat een bijzonder ritueel. Het mannetje en het vrouwtje blijven continue heel dicht bij elkaar Het vrouwtje wordt door het mannetje beschermd op haar kwetsbare moment van het afzetten van het eitje tegen een van de sepia stokken die daar door duikers zijn geplaatst. Ze wikkelt al haar tentakels om het stokje en voordat ze het eitje loslaat wordt het volgespoten met zwarte inkt. De mannetjes zijn zeer beschermend. Als andere mannetjes in de buurt van HUN vrouwtje komen, krijgen die een tik met een van de tentakels.

DIB_sepia_3

Een euforische stemming heerste er toen we bovenkwamen. En gelukkig hadden bijna al onze duikers de sepia’s gezien. De tweede duik van de dag werd natuurlijk ook weer hier gedaan, zodat ook degenem die het ritueel nog niet hadden kunnen bewonderen de kans zouden krijgen. En ja hoor, weer mazzel! Sommige van ons hebben nu ook de echte daad kunnen zien. De tentakels van het mannetje en het vrouwtje grijpen in elkaar. Dit duurt best lang! Het vrouwtje was wat donkerder gekleurd. Ze laten zich niet afleiden door duikers. Hierdoor konden we alles goed bekijken. Toch een gek idee dat je er met je neus zo dicht boven op zit. 50 tinten grijs is er niets bij! Een hele bijzondere ervaring.

DIBsepia4

De volgende dag besloten we om nog 1 duik te maken bij dezelfde duiksite. Bij aankomst was de parkeerplaats volledig vol. Rumors spread fast, zullen we maar zeggen. We hadden weer geluk. 5 sepia’s gespot bij verschillende rekjes. Het weekend kon niet meer stuk!

Het weekend afgesloten met een duik bij Zijpe. Hier werken we getrakteerd op een aantal bruinvissen die aan de oppervlakte continue hun vin lieten zien! Wat een afsluiting.

DIBsepia2

DIBsepia_1

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief