Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Duiklamptest in het koude zoetwater

Datum 14 april 2013
Locatie Put van Raamsdonksveer

Je schrijft een verhaal over zeedonderpadden en hun nestje en stuurt dit in als “Duikavontuur” om mee te dingen naar de Metalsub XRE500 die iedere maand weer wordt verloot en warempel….je wint!

Na de overhandiging van deze duiklamp vraagt dit natuurlijk om een testje en dus besluit ik om het weekend af te sluiten met een soloduikje in mijn huisplas, de Put van Raamsdonksveer.

Eindelijk hebben we een prachtig weekend achter de rug qua weer en de zondag stond in het teken van een bezoekje aan het strand van de Brouwersdam, waar de kinderen weer naar hartenlust konden spelen op een nagenoeg leeg strand vol met een nieuwe lading schelpen. Maar kijkend naar al dat water van de Noordzee, bekruipt mij toch echt de drang om te willen duiken! De kop van de Brouwersdam zou daar prima voor kunnen dienen, maar dat probeer ik deze zomer nog wel een keer. Vanavond duik ik weer eens alleen om te kijken of de put van Raamsdonksveer al weer een beetje aantrekkelijk is om te bekijken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben rond 19.45u op de parkeerplaats en ben alleen als duiker, wel staan er een paar auto’s van wandelaars, maar die zie ik verder niet. Snel kleed ik me om en merk meteen dat ik het al snel warm heb nu de luchttemperatuur nog zo’n 21 graden Celsius is. Heerlijk natuurlijk, maar je gaat toch al snel licht bezweet te water. En het te water gaan lijkt nu een heerlijke verfrissing, maar nog voordat ik onder water wil gaan, voel ik mijn rechter handschoen vol lopen. Grrrr….die dunnere drooghandschoen heb ik vanmiddag blijkbaar niet helemaal goed aangedraaid en dus sijpelt het water binnen. Ik besluit toch te gaan duiken, want echt diep en lang zal ik nu niet gaan duiken en hoop dat de watertemperatuur niet al te laag zal zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meteen nadat ik de duik begin zie ik al dat het zicht best slecht is voor deze zoetwaterplas. Wellicht door de duikers die op deze zondag voor mij het water in zijn geweest of toch de wind van de afgelopen tijd? Het is voor mij de eerste duik dit jaar in deze plas, dus ik zal het nooit weten. Ik begin maar aan de gebruikelijke route want een echt doel heb ik niet. Buiten het feit dat ik mijn nieuwe duiklamp graag wil vergelijken met mijn andere lampen.

Deze duik had ik mijn hoofdlamp en backup lamp van Green-Force meegenomen en heb ze eventjes alle drie aan gezet ter vergelijk. Meteen werd zichtbaar dat de Metalsub het hier ging winnen! Wat een licht komt er uit zo’n compact lampje zeg, ik begin meteen te twijfelen of mijn HID50 nog wel in orde is? Ik besluit dan ook meteen de Metalsub als hoofdlamp te gebruiken, want dat werkt nu erg goed met dat slechte zicht. Het licht prikt echt door het stof en komt minimaal 2x zover als mijn HID50. Dit belooft wat en wellicht heb ik nu dus een nieuwe hoofdlamp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik zie geen enkel leven onderwater, buiten wat mosseltjes, maar verder echt niets. Het ziet er zo in de schemering echt saai uit. De metalen buis op een diepte van 4m vind ik ook maar net, want het zicht is hier maar zo’n 1 a 1,5m. Vanaf hier besluit ik weer om te keren en de boomstronken die 1 meter ondieper liggen te gaan fotograferen, bij wijze van test als groothoekfoto’s.

Omdat ik wat meer heldere foto’s wil, besluit ik de rietkraag terug te volgen en hier is het inderdaad net genoeg voor wat leuke foto’s met de weerspiegeling van het wateroppervlak als plafond. Erg leuk om wat te proberen, maar echt lang gaat het niet, mijn rechterhand is inmiddels zo’n beetje gevoelloos.

Na zo’n 40minuten kom ik weer bovenwater en adem de warme avondlucht weer in. Lekker zeg, dat voelt letterlijk als een warme deken!! Het was wat saai, maar mijn honger naar duiken is toch weer even gestild. …….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Woensdagavond weer “gewoon” een duikje in het Zeeuwse!!
Maximale diepte 4,5m, temp. 6 gr.C., zicht 2-3m, duikduur 40min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief