Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Singapore: drie favorieten van Daan van Wijk

Daan van Wijk woont in Singapore – de hub naar de mooiste duikbestemmingen in Azië. Maar ook in Singapore zelf wordt gedoken. Hij vertelt je over zijn ‘achtertuin’ die doorloopt tot buiten Singapore.

Daan van Wijk woont in Singapore. Voor velen is deze staat/stad de tussenstop op reizen naar de mooiste duikbestemmingen van Azië, maar Daan heeft hier zijn thuis gevonden. Na zijn vertrek uit Nederland woonde hij eerst een jaar in Noord-Sulawesi en inmiddels werkt hij alweer enkele jaren als marketeer in Singapore.

Daan, die ook al in Nederland duikinstructeur en onderwaterfilmer was (met zijn films is hij regelmatig in de prijzen gevallen), runt ook een internationale duikgroep die normaal vele duikuitstapjes maakt naar de duikbestemmingen in buurt – en met in de buurt bedoelt hij dan de duikgebieden die op een steenworp van Singapore liggen. Vanuit Singapore ben je namelijk normaal gesproken zo op de mooiste bestemmingen in Indonesië, Thailand, Maleisië en de Filipijnen. Keuze genoeg zou je zeggen…. maar toen was daar de pandemie…. Het reizen stopte en duiken werd een thuiswedstrijd. En dan is één enkele duikstek in Singapore wel beperkt!

Dit zijn drie favorieten in de ‘achtertuin’ van Daan:

Pulau Hantu

“Hier in Singapore hebben we ons eigen ‘Den Osse’. Het is net als de dijk in Zeeland met een aflopende helling en ook dat groenachtige water waar je toch van alles kunt zien. We doen vooral veel nachtduiken hier en zien regelmatig zeepaardjes (tiger tail), sepias, octopus, schildpadden en soms kleine bamboehaaien. Het substraat bestaat uit koralen, stenen en hier en daar wat anemonen. Wel alles met een enorme laag sediment erover (door de bouw etc.). Als je bovenkomt na de nachtduik, zie je allemaal lichtjes en lijkt het als of sterrenhemel heel een stuk dichterbij is dan normaal, totdat je je realiseert dat je naar de lampjes van de Shell installaties zit te staren… Het duiken op Hantu is niet moeilijk maar enige ervaring maakt het wel fijner. We duiken tegen de stroming in en eindigen onze duik bij de jetty waar de boot ligt. Onder de jetty is ook van alles te zien – trekkersvissen, zeenaaktslakken en dus ook zeepaardjes. Duiksport is net als alles hier streng gereguleerd met duiktijden van max 50 minuten. Enkele weken geleden hebben duikers hier de blue-ringed octopus gezien. Snel maar weer terug dus!”

— Hier in Singapore hebben we ons eigen ‘Den Osse’. Het is net als de dijk in Zeeland met een aflopende helling en ook dat groenachtige water waar je toch van alles kunt zien.  —

Pulau Hantu

Chrystal Rock, Komodo

“Ben ik nou in een aquarium of op een duikstek terecht gekomen? Dat vraag je je af als je hier een afdaling maakt. Komodo is sowieso fantastisch duiken maar Chrystal Rock in Noord-Komodo, bij mij ‘om de hoek’ dus, is de absolute highlight. Door de stroming en de topografie van het rif komen hier grote scholen vis voorbij. Denk aan tonijnen, grijze rif- en witpunthaaien, barracuda’s, horsmakrelen, snappers en sweetlips. Het is het klassieke plaatje van ‘zo zag het er vroeger overal uit’. We duiken naar 23 meter. Door de dichtheid van zoveel vis adviseer ik wel het gebruik van een kompas zodat je de duik op het rif eindigt in plaats van in het open water. Verder is er ook heel veel macroleven te zien en dit in combinatie met het groot onderwaterleven hier maakt de duikstek tot een van de beste in Azië.”

Retak Larry, Lembeh

“Duiken in Lembeh is simpelweg bizar. De meeste vreemd uitziende onderwaterwezens op de zandbodem. Maar het toppunt is echter Retak Larry. Als je nog nooit een Bobbit-worm in actie hebt gezien, is dit de duikstek waar je naar toe moet. Wij doen hem als nachtduik want je ziet dan het meest interessante onderwaterleven. Een voorbeeld van wat we in één duik zien: de hairy frogfish, vele andere soorten frogfish, coconut octopus, long arm octopus, kleine en grote sepias, wonderpus en ontelbaar veel zeenaaktslakken. De highlight is de Bobbitworm.Deze borstelworm leeft in het zand en komt af en toe om hoog een visje te pakken. De aanval kan zo krachtig zijn dat de prooi soms in twee wordt gehakt! Het dier ziet er tevens uit als een buitenaards wezen. Feit is dan ook dat de Bobbitworm filmmakers heeft geïnspireerd om films als ‘Tremors’ te maken. Hoe de Bobbit worm aan de naam komt, is op zich al een leuk verhaal 🙂 De duik op deze stek is lang (70 min) maar nooit dieper dan 15 meter en in ons geval 10 minuten varen van het resort.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief