Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Muckdiving in de Filipijnen

In de Filipijnen vind je de mooiste locaties voor muckdiving! De raarste wezens kruipen rond over de zanderige bodem.

Op de muckdiving-locaties vind je de meest rare en bijzondere onderwaterdieren – critters, ook in de Filipijnen. Op de volgende Filipijnse locaties kun je met je neus in de muck duiken. En het is zo leuk!

Anilao, Luzon

Ongeveer 3 uur rijden vanaf Manilla ligt Anilao, een schiereiland in het zuiden van het eiland Luzon. Anilao staat bekend om de meer dan 50 duikplaatsen voor muckdiving, maar niet iedereen weet dat je hier ook mooie rifduiken kunt maken. Vooral bij macrofotografen is Anilao the place to be. Op de in eerste instantie leeg lijkende zandbodem, blijken de vreemdste dieren te leven. Van verschillende soorten hengelaarsvissen en garnalen tot spookfluitvissen, bobbit wormen, dwerginktvissen, cocosnootoctopussen, blauwgeringde octopussen en flamboyant cuttlefish. Deze bestemming is zeer geschikt voor duikers, maar verder is er in het gebied niet veel te doen, dus je komt hier voor het duiken en de rust. De beste reistijd voor duikers is tijdens de drogere maanden van november tot juni. In de weekeinden kan het druk zijn omdt dan ook veel lokale duikers hierheen komen.

Foto: Edwin van der Sande

Moalboal, Cebu

Moalboal staat dan wel vooral bekend om de schitterende rifduiken rond Pescador Island en de grote school sardienen die  langs de kust van Moalboal leeft, kun je hier ook muckduiken. Een bekende plek is Balabagon of Moalboal Bay – een ondiep plateau met een modderige zandbodem, gedeeltelijk bedekt met dode bladeren. Hoewel dat misschien niet zo aantrekkelijk klinkt, zie je hier onderwaterleven dat je nergens anders bij Moalboal zult zien. Het meest indrukwekkende zijn de mangrove-zeeslangen net onder de zandbodem of onder de bladeren. Deze grote en dikke slangen camoufleren zich om op kleine vis en andere dieren te jagen. Maar ook sterrenkijkers, de bizar ogende pegasusvissen, zeesterren, spookfluitvissen in de vorm van bladeren en nog veel meer.

Leyte

In het zuiden van de provincie Leyte, een eiland ten noordoosten van Cebu, zijn ook twee goede duikplaatsen voor muckdiving. De eerste is Sogod Bay en kan zowel vanaf de kant als met de boot bereikt worden. Eigenlijk bestaat deze plaats uit drie naast elkaar gelegen duikplaatsen. De plek wordt ook wel Little Lembeh genoemd naar de Lembeh Strait in Indonesië. De tweede duikplaats is rond een landtong met een pier bij het plaatsje Padre Burgos. Padre Burgos is een klein rustig dorpje met enkele kleine resorts. Wil je ook koraal zien en rifduiken maken, dan zijn de riffen van Panoan Island en Nanpantao per boot goed bereikbaar.

Anda, Bohol

Aan de oostkust van het eiland Bohol ligt Anda. Dit dorpje ligt buiten de gebruikelijke toeristische hectiek, maar is een walhallo voor duikers en snorkelaars. Met een rif van 17 km rif komt er geen einde aan de duikplaatsen met voor ieder wat wils. Bij Pogaling, Secret Place, Parola, Basdio Sanctuary en Larry’s Corner vind je zeepaardjes, mangrove-zeeslangen, verschillende soorten octopus en heel veel types naaktslak, zoals ook de bekende Shaun the Sheep, porseleinkrabbetjes, koraalduivels en nog veel meer. Wil je afwisselen met koraaltuinen en wanden? Geen probleem! Ook daar blinkt Anda in uit.

Dumaguete en Dauin, Negros

Het eiland Negros heeft een vulkanische oorsprong en dat is te zien aan de rijke flora en fauna rond het eiland. Aan de zuidkant van Negros zijn de riffen onderdeel van een beschermd natuurgebied. Maar de meeste duikers komen hiernaartoe voor de muckduiken. De langzaam aflopende bodem van modderig zand lijkt slechts begroeid met enkele kleine koraalformaties en sponzen. Maar voor de betere waarnemer is het een wereld van goed gecamoufleerde, bizarre dieren. Tijdens een duik kun je zeepaardjes, tientallen verschillende naaktslakken, hengelaarsvissen, fluitvissen en nog veel meer critters verwachten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief