Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Het verhaal achter de foto

Garden of eels – Het verhaal achter de foto

De bekende onderwaterfotograaf David Doubilet won de categorie Underwater van de prestigeuze wedstrijd Wildlife Photographer of the Year. Dit is het verhaal bij de foto.

Foto: David Doubilet/WPOTY2019

Het was één van de grootste koloniën van tuinalen die David Doubilet ooit had gezien. Hij zag ze op een zandhelling bij Dauin in de Filipijnen, je kon er bijna een voetbalveld mee vullen. Hij had de foto al helemaal uitgedacht in zijn studio en een afstandsbediening gemaakt om de foto te kunnen maken. Een ambitieus plan – dat weet alke duiker die ze gezien heeft. Zodra ze iets voelen wat niet bekend is, schieten ze de bodem in. Voor David had het ook iets nostalgisch want zijn eerste verhaal in National Geographic ging over deze alen. David plaatste zijn camera midden in de vlakte waar de kolnie leefde, en ging zelf uit het zicht achter een wrak zitten. Via een 12 meter lange kabel kon hij de camera vanaf afstand bedienen. Het duurde een paar uur voordat de alen zich weer lieten zien om zich te voeden met het plankton dat in de stroming werd meegenomen. Dagenlang probeerde hij het uit totdat hij de perfecte setting had gevonden. Hij doorgrondde het ritme van de dieren, wist welke lichtomstandigheden ideaal waren en toen pas werd hij langzaam aan tevreden over zijn foto’s. Tja, en de twee vissen in het shot maakten het helemaal af.

Nikon D3 + 17–35mm f2,8 lens bij 19mm; 1/40 sec bij f14; ISO 400; Seacam huis; afstandsbediening; Sea & Sea YS250 flitsers (half vermogen).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief