Shark facts: Geen kleurrijke wereld
De ogen van haaien en mensen zijn dan wel grotendeels vergelijkbaar, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen.
Zo ziet een haai bijvoorbeeld geen kleur. Een haai mist de verscheidenheid aan receptoren die het onderscheiden van kleur mogelijk maakt, en is dus kleurenblind.
Een groot verschil tussen haaien en mensen is de vorm van de lens. Bij haaien is deze veel ronder en daardoor beter geschikt om onder water te zien. Door de vorm van de lens ziet de mens weer beter in lucht. Bij een mens verandert de vorm van de lens en kan zo focussen, bij een haai verandert de positie van de lens. Zoals wij bij een verrekijker doen, kan de haai de lens naar voren en naar achteren verplaatsen om te focussen.
Een haaienoog heeft een zogenaamd tapetum lucidium. Dit is een reflecterende laag cellen die omgevingslicht terugkaatsen. Hierdoor wordt het omgevingslicht versterkt in het oog en kan de haai beter zien. ’s Nachts is dit zichtbaar in de groene gloed die haaienogen uitstralen. Dit is dus feitelijk een weerkaatsing van het (geringe) omgevingslicht, waardoor het dier beter ziet. De kleur van de weerkaatsing varieert afhankelijk van de hoeveelheid invallend licht en het aantal en de dichtheid van de reflecterende cellen.
Komen de reflecterende ogen je bekend voor? Dat kan. Ook verschillende landdieren hebben dit namelijk, bijvoorbeeld een kat.
Wat zou ik het fijn hebben gevonden om dit jaren terug geweten te hebben… Toen de plaatselijke divemasters in Australië me wijs hadden gemaakt dat alle haaien groen reflecterende ogen hadden, maar de witte haai oranje… Ik heb een uur samen met mijn buddy in het open water aan de ankerlijn gehangen, omgeven door tientallen haaien. Foto’s van deze duik? Die zijn er niet. Daar had ik geen tijd voor. Ik had het veel te druk met het controleren van alle haaienogen om vervolgens opgelucht adem te halen omdat ze allemaal groen waren….
Op zoek naar meer interessante haaienweetjes? Bekijk de andere shark facts!