Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Kan er bij een zeester een nieuwe arm aangroeien?

Bij een zeester kan een verloren arm opnieuw aangroeien.

Uit een enkele afgestoten arm kan zelfs een compleet nieuwe zeester groeien. Deze zeester wordt een komeetvorm genoemd, omdat deze de eerste tijd bestaat uit de oorspronkelijke grote arm met enkele kleine armpjes en een klein centraal lichaam. De vorm hiervan doet denken aan een komeet.

De armen van een zeester moeten niet gezien worden als ledematen, maar als lichaamsdelen. In de armen van de zeester bevinden zich verschillende organen .

Als een zeester wordt aangevallen kunnen ze een arm afstoten. Dit heet zelfamputatie of autonomie. Bij de meeste zeesterren gebeurt dit op een vaste verzwakking van de kalkplaatjes op de plaats waar de arm aan het centrale lichaam vast zit.

Doordat bij een zeester de vitale organen zich ook in de armen bevinden en niet alleen in het centrale lichaam, gaat een zeester niet dood bij een afgestoten arm.
Zeesterren hebben een enorm herstellend vermogen, waardoor een verloren arm weer aan kan groeien. Op de wond van de afgestoten arm vormt zich weefsel waaruit een nieuwe armpunt vormt. Deze arm groeit weer uit tot de oorspronkelijke grootte.

Zeester met nieuwe armen, komeetvorm Foto: Lia van Nieuwenhuizen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief