Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Lekker La Bombilla

Na vier jaar keert Duikreporter René Weterings met zijn gezin terug op La Palma. Hij neemt ons mee op zijn eerste vakantieduik in de Atlantische Oceaan.

Vier jaar geleden stonden we hier voor het laatst, duikplaats La Bombilla op La Palma! Onze vakantie is drie dagen geleden al begonnen, vandaag maken we onze eerste duiken. Even een paar dagen opstarten is wel lekker!

Het is al weer de derde keer dat we gaan duiken met Nanneke en Joost van Casa de Buceo – Duikhuis La Palma. In 2014 en 2015 waren we hier ook al en sindsdien heeft La Palma onze harten veroverd. Het is lekker dat we beginnen bij La Bombilla, een gemakkelijke duikstek en dichtbij ons gehuurde huisje in Todoque. Maandagavond zijn we al even langs de duikwinkel van Nanneke en Joost in Los Llanos gegaan en spraken we af om elkaar rond 10.30u te treffen.

RENE_WETERINGS_20190731_913_La_Bombilla_008_Boogje-85456

De spullen worden uit de pick-up truck geladen en op het gemakje bouwen we alles op. Onze kinderen Isis en Rowan gaan meteen op zoek naar de krabben tussen en op de rotsen en proberen ze te vangen met een schepnetje wat we van huis hebben meegenomen. Eerst volgen we de briefing die in het zonnetje wordt gegeven en dan gaan we ons omkleden. Ik mag met gids Lisa en twee Nederlandse jongedames mee. We gaan te water via een grote stalen trap en moeten daarbij wel even op de golfslag letten. Ik trek mijn vinnen aan op de trap, maar beter kun je dit pas in het water doen Volgens mij werd dit ook in de briefing gezegd…oeps. Eigenlijk wist ik dat wel, maar ik was het weer even vergeten.

RENE_WETERINGS_20190731_913_La_Bombilla_028_Trompetvis-85456

We dalen af via de grote ronde keien die hier vanaf de kant tot de zandbodem liggen. Via de overgang gaan we richting het zuiden en vervolgen we onze weg via een paar rotsen op de bodem richting het zuidwesten, richting de grote rots die je boven water kunt zien. Al snel seint Lisa dat we onder een boogje doorgaan. We moeten even goed de zee deining ‘lezen’, zodat we er zonder veel tegenstroming doorheen kunnen. Ik duik achter hen aan en maak mijn eerste foto’s. Het is altijd weer even wennen zo’n eerste duik in compleet ander water dan bij ons in Nederland. Ik voel me altijd weer even overweldigd door het goede zicht en heb dan ook niet echt oog voor detail over de juiste instellingen. Maar na een paar aanpassingen, worden de foto’s snel beter. Ik wil deze vakantie immers ook wat proberen te oefenen voor het CMAS WK onderwaterfotografie in Tenerife, wat al in september gaat plaatsvinden.

RENE_WETERINGS_20190731_913_La_Bombilla_045_Zeester-85456

We duiken over en tussen de rotsachtige omgeving met groene begroeiing, precies zoals ik met nog kan herinneren van vier jaar geleden. Het zicht is goed, ik schat zo’n dik twintig meter, en zoek in de hoekjes en gaatjes naar klein leven. Lisa wijst een kleine octopus aan in een hoekje, ik kan mijn fisheye-lens er maar net bij krijgen. Het diertje kruipt helaas te ver weg om hem duidelijk in beeld te krijgen, maar toch leuk om weer even te spotten. Daarna worden we naar een grotje geleid, daar hangt ‘Paco’ de egelvis. Een enorme vis die hier zijn vaste verblijf heeft en dus eigenlijk elke duik wel te zien is. Ik steek mezelf en de camera set helemaal in het uiterste einde van het grotje om deze mooie vis te fotograferen. Helaas is het erg stoffig door de golfslag hier, maar hij staat er op!

RENE_WETERINGS_20190731_913_La_Bombilla_072_Touw-85456

We toeren weer verder en ik spot een knalrode zeester, deze belicht ik met slechts een flitser met een brede snoot. Het geeft een foto waar ik tevreden over ben, sfeervol ondanks het simpele onderwerp wat mij betreft. In een andere klein grotje zie ik een handje vol trompetvissen, kleine en grote exemplaren. Deze vis is alom aanwezig hier rond La Palma, een waar genoegen om deze te kunnen zien! Ik kan ze verrassend genoeg erg dichtbij naderen voor een foto.

RENE_WETERINGS_20190731_913_La_Bombilla_080_Sepia-85456

Aan het einde van de duik struinen we nog even rond op het zand. Ik bekijk alle touwen die als ankertouw gebruikt worden in de hoop hier een zeepaardje te vinden, maar helaas wil dat vandaag niet lukken. Wel zie ik een klein geel visje met een soort stekeltje op zijn kop, deze heb ik nog nooit gezien en ik heb ook geen idee welke soort het is. Dat moet ik nog eens uitzoeken thuis. Op het zand schiet een platvisje weg, hij heeft geen zin om goed te poseren. Een kleine sepia daarentegen laat zich op het allerlaatste moment even goed zien en ik kan gelukkig wat leuke foto’s maken. Mijn manometer laat zien dat het echt tijd is nu.

Als ik mijn hoofd weer boven water steek zie ik Isis en Rowan weer, die mij verwelkomen. De eerste duik in de Atlantische Oceaan zit er weer op, het was weer genieten!

Duik 913 (La Palma, La Bombilla, woensdag 31-7-2019, 11.30u)
Max. diepte 12,5 m, temp. 23 gr.C., zicht ca. 20-25 m, duiktijd 59 min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief