Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat houdt de keuring van de duikfles in?

Scubapedia_logoBij een hydrostatische keuring van de duikfles worden eerst de gegevens van de duikfles in het keurattest geregistreerd. De fles wordt inwendig bekeken om te kijken of er roest in zit. Als er roest aan de binnenkant van de fles zit, moet dit verwijderd worden door de fles inwendig te stralen.

Als de binnenzijde van de fles vrij is van roest,wordt de fleswand gecontroleerd op putcorrosie. Indien er geen sprake is van putcorrosie, volgt de druktest. De fles wordt gevuld met een druk die anderhalf keer zo hoog is als de normale vuldruk (de werkdruk). In de fles zit water om gevaarlijke ontploffingen te voorkomen voor het geval de fles tijdens de keuring scheurt.

Als de fles de test goed doorstaat, wordt er een nieuwe keurdatum in de fles geslagen.

In Nederland is een keuring vijf jaar geldig. In andere landen zijn deze termijnen vaak anders. In Frankrijk moet een duikfles iedere twee jaar gekeurd worden. Hier valt een vier jaar geleden in Nederland gekeurde duikfles dus buiten de keur en mag deze niet gevuld worden. Controleer als je op reis gaat dus altijd welke keurtermijn ter plaatse geldt.

2 reacties

  1. In het artikel staat dat de termijn voor fleskeuring in Frankrijk 3 jaar is. Volgens mijn informatie is dat 2 jaar (Reglementation matériel sous pression – FFeSSM)

    REAGEREN
    • Dat is sinds het schrijven van dit artikel inderdaad aangepast. Ik heb het veranderd, dank je!

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief