Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Een neopreen of trilaminaat droogpak?

Heb je eindelijk besloten dat je droog wilt gaan duiken, dan sta je meteen weer voor een dilemma. Wordt het een trilaminaat of een neopreen droogpak?

Scubapedia_logo

Keuzes, keuzes, keuzes. Je gaat droog duiken en hebt je misschien al georiënteerd in het jaarlijkse Droogpakkenoverzicht op DuikeninBeeld. Door de pakken zie je het water niet meer… want voor welk materiaal moet je nu kiezen? Waarom trilaminaat? Of toch maar neopreen?

Trilaminaat

De naam zegt het al, het materiaal bestaat uit drie (tri) lagen (laminaat). Trilaminaat is sterk, dun en licht van gewicht. Wel iets om rekening mee te houden, een droogpak van dit materiaal doet niet veel meer dan je droog houden. Ideaal voor alle watertemperaturen met een grote mits… namelijk mits je het pak gebruikt met de juiste onderkleding. Dat betekent dat je in koud water er kleding met een hoge isolatiewaarde onder draagt, en dat je in warm water of in de zomer met een dunnere laag kleding eronder goed zit.
Het fijne van trilaminaat is dat het flexibel is en dat jij je heel natuurlijk kunt bewegen. Komt er toch een lek of een scheurtje in, het is prima te repareren.

Neopreen

Neopreen droogpakken zijn …. ja van neopreen, maar dan wel van neopreen dat gecomprimeerd oftewel samengeperst is. Net als bij een nat pak van neopreen moet je onder water het verlies aan drijfvermogen compenseren – het materiaal wordt immers nog meer samengedrukt. Maar daar staat weer tegenover dat neopreen meer warmte biedt dan trilaminaat. Onderkleding blijft in de meeste gevallen nodig (afhankelijk van de temperatuur van het water natuurlijk!) maar je kunt er vaak wel dunnere kleding onder dragen.

Tip!

Ga altijd naar de duikwinkel bij jou in de buurt! De medewerkers kunnen je goed adviseren en misschien kun je zelfs een proefduik met het pak van je keuze maken voordat je definitief besluit. De pasvorm van het pak is cruciaal, te groot is niet goed, te klein ook niet. Je moet je goed kunnen bewegen en overal bij komen. Ga niet voor een droogpak dat bijna, maar net niet helemaal goed zit – daar krijg je spijt van. Bij veel merken kun je bijvoorbeeld schoenen in jouw schoenmaat onder een pak laten zetten of kan het pak helemaal op jouw maat worden gemaakt. Het zijn misschien extra kosten, maar je zult er blij mee zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief