Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Kan ik mijn duikfles ’s zomers in de auto laten liggen?

Hartje zomer, de zon schijnt en jij hebt je duikfles in de kofferbak van je auto liggen. Gaat dat wel goed?


Scubapedia_logo

Je hebt het vast geleerd in je duikcursus – lucht die verwarmd wordt, zet uit. Als je je duikfles in de zon laat staan of op een warme dag in de kofferbak van de auto laat liggen, wordt de lucht in de fles warmer. De lucht wil uitzetten, maar dat kan niet omdat de duikfles een gesloten systeem is. Het gevolg is dat de druk toeneemt.

In het algemeen kunnen duikflessen daartegen – ze worden op 1,5x de werkdruk getest en die drukproef moeten ze doorstaan.

Toch maar niet…

Toch is het wél beter om je fles uit de zon te houden en niet in een veel te warme auto te laten liggen. Hij zal weliswaar niet 1,2, exploderen, maar je beperkt wel de krachten die op het metaal worden uitgeoefend. Dit zal de levensduur van het metaal en dus je fles als geheel ten goede komen.

Breekplaatje

In het buitenland zie je soms een extra schroefje zitten op de kraan van je fles. Dat is een overdrukventiel, ook wel breekplaatje genoemd, en dient als beveiliging. Als de druk te veel oploopt (door zon of brand), breekt het plaatje en kan de lucht op te hoge druk weg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief