Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Scheepswrak blijkt Amerikaans marineschip uit WOII

Een scheepswrak in de Straat Soenda, tussen Java en Sumatra, blijkt het wrak te zijn van het Amerikaanse marineschip USS Houston.

Dat blijkt uit onderzoek dat duikers van de Amerikaanse en Indonesische marine hebben gedaan.

Volgens het Navy History and Heritage Command stemmen de gegevens die zijn verzameld overeen met de gegevens van de USS Houston.

De Houston ligt voor de westkust van Java en is al lange tijd een populaire plek voor duikers. De kruiser werd in de Tweede Wereldoorlog bij de Slag om de Straat Soenda op 8 februari 1942 door Japan tot zinken gebracht.

In totaal waren er 1068 opvarenden aan boord. Slechts 291 overleefden de scheepsramp en de daaropvolgende krijgsgevangenschap.

Zeemansgraf

In juni werd het schreepswrak al onderzocht. Toen bleek dat nagels in de romp van het schip, een metalen plaat en niet-ontplofte munitie waren verwijderd.

Tevens werd duidelijk dat er olie uit het wrak lekte. Er worden nu maatregelen getroffen om het zeemansgraf van de ongeveer zevenhonderd omgekomen zeelieden te beschermen.

“In mijn overleg met onze Indonesische partners blijkt dat ze ons gevoel delen dat we verplicht zijn om deze en andere graven te beschermen”, aldus Harry Harris van de Amerikaanse marine.

In totaal liggen er volgens de marine meer dan zeventienduizend schepen en vliegtuigen op de bodem van de oceanen.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief