Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sandra Boerlage – Een fantastische vakantiebestemming

Locatie Indonesie, Murex Bangka en Murex Manado

 

Voor mensen die fan zijn van macroleven, is dit een waar feest. Het Duikreport van Sandra laat niets te raden over: duiken op Bangka en Manado  is fantastisch!

Met mijn koffer en handbagage vol duikspullen ging ik samen met Bart op weg naar het prachtige Indonesië. Na een lange vliegreis, stapten we in een bootje naar Murex Bangka. Het vakantiegevoel was er echt meteen. Wat een plaatje om te zien vanaf de boot, een hele andere wereld. Een waar paradijs midden tussen de jungle: mooi strandje, houten hutjes en tussen de bomen een aantal hangmatten. Na een hartelijk ontvangst kregen we een kleine rondleiding en werd ons alles verteld over het duiken. Dan gaat het gelijk kriebelen bij mij. Het liefst zou ik gelijk het water in willen stappen, maar na zo een lange reis moet je toch echt je rust even pakken. Natuurlijk nog wel je spullen allemaal bij elkaar zoeken om de volgende dag, na een goede nachtrust, te beginnen.

IMG_0589

‘Genieten van de dagen dat je aanwezig bent’ was ons motto. Dit is zeker gelukt! We hebben heerlijk gedoken en van alles wat we gezien hebben veel dingen vastgelegd met onze meegebrachte fotocamera’s. Wat is er toch een leven te zien als je je hoofd onder water steekt. Ik kon er echt geen genoeg van krijgen. De afwisseling in de duiken speelde hier natuurlijk ook in mee. Voor mij was het zeker een uitdaging om bij elke duik op zoek te gaan naar slakjes, een van mijn favoriete foto-objecten. En dan ook nog de kunst om ze een beetje schappelijk op de foto te krijgen. Ik let er dan vooral op dat ik wel de voorkant van deze vele kleurrijke wezentjes op de foto heb in plaats van hun kont. De gidsen hielpen volop met zoeken en waren hier goed in. Een slakje was een makkie voor ze, maar wat hebben hun een oog voor nog meer klein spul. Waar menigeen een vergrootglas voor nodig heeft, weten zij met het blote oog te vinden. Ik heb er echt bewondering voor. De gidsen van Bangka hebben ons vele verschillende pygmee zeepaardjes laten zien, die zelfs met de camera op macrostand nog moeilijk te zien waren. De duiken waren hier stuk voor stuk een ontdekkingstocht, zowel de duiken overdag als de nachtduiken. Slakken, pygmee zeepaardjes, mantis schrimps, spook murenes, spookfluitvissen, sepia’s en ga zo maar door.

murene_blauwP1010090

Door de kleine duikgroepjes met persoonlijke gids was er ook de tijd om ze goed te bekijken en pogingen te doen om ze mooi op beeld te krijgen. Dit ook met hulp van de gidsen met hun super geduld. Bart en ik kunnen dan ook niks anders zeggen dat we van deze locatie genoten hebben. Elke dag een nieuwe beleving en wat is het personeel behulpzaam en vriendelijk. We hebben gelukkig ook de mogelijkheid gehad om een dag in Lembeh te duiken, waar het helemaal een paradijs is. Daar had je me zeker nog wel een paar weken kunnen laten om de bodem af te speuren. Ik kan dus dan ook niks anders zeggen dat Bangka goed bevallen is, met voor mij als favoriete duiklocatie Paradise pier (de Lembeh van Bangka).

 

op_sponsP1011875

Op 24 oktober vertrokken we met de boot naar Murex Manado, een kleinschalig complex op het vaste land van Noord-Sulawesi, waarbij we een duik hadden op weg hier naar toe. Dit kan ik echt aanbevelen: je spullen hoef je niet eerst allemaal in te pakken. Je kan genieten van de zon in een heerlijk briesje op de boot met als toetje een duik met weer veel moois.

Met de duik en de vaartocht achter de rug werden we bij Murex Manado hartelijk ontvangen door Pim en al het Indonesische personeel. Ook hier kregen we een uitleg over de duiken en stond de lunch al op ons te wachten. Na de lunch en alle spullen in de kamer te hebben gezet begon het toch echt weer te kriebelen om het huisrif te testen. Hiervoor hadden ze een prachtig plattegrond, een boeitjes parcour onder water en een gids die ons graag wegwijs wilden maken. Daar hebben we dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Ook op het huisrif vliegt de tijd voorbij en kwamen we het water uit toen het al schemerig werd. Dit beloofde dus weer veel goeds voor de rest van de week.

frogfishP1011204En veel goeds hebben we zeker gehad, de duiken die we in Bunaken hebben gemaakt. waren stuk voor stuk de moeite waard met de mooie koraal wanden en drop offs. Schildpadden lieten zich bij deze duiken gegarandeerd zien. En de vaartocht naar Bunaken was al een verwennerij op zich aangezien de dolfijnen zich echt van heel dichtbij lieten bekijken. Toch besloten Bart en ik om de laatste twee duikdagen voor Muck diving in Manado te gaan. Het resort in Manado zat inmiddels namelijk aardig vol en dat betekent meer duikers in het water die ook willen genieten van het paradijsje onder water. Deze twee duikdagen waren de luxe van rust onder water, een privé gids en unieke mooie plekjes die de moeite waard zijn. Je kan bij deze duiken dan wel wat slechter zicht hebben en je aan de oppervlakte afvragen of hier echt wel wat is te zien. Ik kan je verzekeren neem de tijd om hier te duiken en het zal je verrassen wat je tegenkomt. Wij hadden zelfs de mazzel om een dugon te zien zwemmen.

IMG_0664bw2

Voor mensen die wel eens iets anders willen zien en helemaal fan zijn van macro leven, zullen zich hier zeker vermaken. Wij hebben dit in ieder geval wel gedaan en het was dan ook jammer dat de vakantie er weer op zat. We hebben zeker genoten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief