Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Raja Ampat dag 2

Locatie Raja Ampat

 

Het is de dag na Idul Fitri, oftewel het suikerfeest. In het resort begint het langzaam wat drukker te worden door Indonesische gasten die een korte vakantie houden in eigen land. Een aantal van hen duikt, een aantal van

Harrie en ik zijn echter nog steeds de enige duikers die uitvaren met de dagboot. Vandaag met een andere gids, Arif. Arif heeft op het hart gedrukt gekregen dat bij ‘pelan-pelan’ moet duiken, ofwel erg langzaam. En dat hij voor ons op zoek moet gaan naar klein grut. Arif belooft zijn best te doen. En dat doet hij!

Friweh Kecil
De eerste duik die we maken is bij Friweh Kecil. Bij deze duiksite is er geen uitgestrekt rif om te volgen, maar liggen er her en der wat brokken rots die bedekt zijn met allerlei koralen. Tussen de brokken rots zwemmen grote scholen vissen. Veel ‘in the blue’ staren is er echter niet bij, want het zicht is voor Indonesische begrippen beperkt.

We vinden echter vele soorten slakken, en in een holletje in een rots woont een kreeft. Ook zien we een blacktip shark en een napoleonvis.

Friweh Wall
De tweede duik is maar een klein stukje verderop, maar wat is deze duiksite anders! We starten de duik langs een wand bekleed met kleurrijke koralen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat meteen opvalt zijn de vele kleine gele zeekomkommers die overal verspreid liggen tussen de koralen. Ik neem rustig de tijd om een van deze beestjes wat nader te bestuderen: fascinerend om te zien hoe de komkommer met zijn tentakel voedsel uit het water vist, in dit vervolgens richting zijn mond/anus verplaatst.

Maar dan geeft Arif aan dat hij iets heel bijzonders heeft ontdekt, en dat ik meteen moet komen. In een koraal zit een pygmeezeepaardje, en dit keer niet een Bargemante (wit met rode stippen) maar een Denise (wit met gele stippen). Mijn tweede soort zeepaardje in twee dagen! In totaal zijn er drie soorten pygmeezeepaardjes in Raja Ampat, dus ik mag niet klagen over deze score. ‘Gewone’ zeepaardjes, dus van een groter formaat, zijn nog niet waargenomen door de duikschool.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het zeepaardje blijft niet echt stil zitten, wat ik best snap. Uit mijn focuslampje komt al een berg licht, en mijn 2 Inon S-2000 flitsers liegen er ook niet om. Doordat ik fotografeer met een 45mm lens en een +10dpt natte lens, is mijn scherptediepte beperkt en het kost me dan ook de grootste moeite on het zeepaardje steeds terug te vinden door mijn zoeker, om vervolgens snel scherp te stellen en een goede foto te maken. Helaas vertelt mijn computer me al snel dat het tijd is om naar boven te gaan.

De rest van de duik maak ik niet veel foto’s meer, ik geniet van de wand met de prachtige koralen. Dit deel van de duik zou meer geschikt zijn voor groothoek dan voor macro, zeker omdat het licht wat door de bomen op de nabijgelegen wal in het water schijnt mooie patronen maakt. Op sommige plekken groeien wortels van bomen in het water, wat een speels effect geeft.

Aan het eind van de duik duik/snorkel ik nog even op de top van het rif. Het water is hier slechts 2 meter diep, en de rotsen met koraal maken plaats voor een zachter, kleiachtig substraat met zo hier en daar wat zeegras. Er zwemt wat vis, maar als ik passeer schieten die snel door een spleet in de kli terug naar het rotsachtige reef. Ik zie een halocline: het zoute water van de zee mengt met het zoete water bij de kant.

Dit is absoluut één van de meest bijzondere duiken die ik ooit gemaakt heb! (En dit is duik 599.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mike’s Point
De laatste duik van de dag is bij Mike’s Point. Deze duiksite loopt rondom een klein rotsachtig eilandje. Meestal begint de duik op het rif, maar gezien de wind en de stroming starten we de duik in de luwte van het eiland, net aan de andere kant van het rif.

We dalen vrij snel af naar een overhang, welke compleet bedekt is met kleurrijke sponzen en een paar waaierkoralen. Onder de overhang zitten verschillende slakken. In die diepte onder me zie ik wederom een blacktip shark.

Op het rif aangekomen blijkt de stroming heviger dan verwacht, en dus zien er het eiland vanaf de andere kant dat besproken is bij de briefing. Hierdoor missen we een swim-trough, maar we zien desalniettemin een hoop mooie koralen met veel vis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief