Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sandra Boerlage – Mijn eerste blauwtipje in Nederlands water

Locatie zeeland, zeelandbrug

Alhoewel ik al behoorlijk veel duiken heb gemaakt in de Oosterschelde, was mijn oog nog nooit gevallen op het blauwtipje (de jadolus cristatus), een hele opvallende naaktslak zonder schelp/huisje. Terwijl ik toch van menig duiker heb gehoord dat ze die zoveel tegenkomen.

Door de deelnemers van de cursus onderwaterbiologie aangemoedigd gingen mijn buddy Bart en ik te water bij de Zeelandbrug. Volgens de slakkenkaart zouden we het blauwtipje moeten vinden aangezien hij vijf sterren had dat betekent ‘makkelijk te vinden’. Dat ik hem dus nog nooit ben tegengekomen, snap ik echt niet. Vooral omdat hij er heel opvallend uit ziet.

P1018408bw4Tijdens onze zoektocht dachten we steeds aan de tip die we boven water hadden gekregen: ‘Let op wat hij eet, dan vind je hem makkelijker.’ Dus waren we op zoek naar mosdiertjes en dan speuren speuren speuren. De mosdiertjes waren snel gevonden en nu het blauwtipje nog. Ik heb heel wat mosdiertjes gezien voor mijn oog eindelijk op iets viel. Yes, zou het echt waar zijn? Was dit een blauwtipje? Dus met mijn hoofd tussen de mosdiertjes, die op een steen groeide, om een goede blik te kunnen werpen. En ja hoor het was er één en al snel zag ik ook nummer twee.

Ik was super blij en heb de beestjes dan ook vol op bekeken. Wat een boel opvallende sprietjes heeft zo’n beestje en wat een mooie kleur. Het deed me denken aan speldenknopjes met een doorzichtig opgezwollen omhulsel eromheen, wat bevestigd zat op een lijfje wat je duidelijk zag. Maar waar is nu zijn hoofd? Na goed kijken ontdekte ik zijn voelsprietjes die er net even anders uitzagen dan de rest van alle spelden knopjes. Wat is het toch een fascinerend beestje. Ik heb nog een aantal foto’s kunnen maken voordat ik werd afgeleid door een sepia. Ook leuk natuurlijk. Dan zwem je er even achteraan en weg blauwtipjes.

Maar ik klaag niet heb er twee gevonden en als toetje een aantal sepia’s. Een top duik dus bij de Zeelandbrug. Ik kwam met een grote glimlach het water uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief