Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Rivierkreeft: nieuw Twents streekproduct?

Vier jaar geleden werd er voor het eerst een Amerikaanse rivierkreeft in de Twentse Dinkel gezien. Inmiddels zitten er tienduizenden. 

Het waterschap Vechtstromen is geschrokken van de grote hoeveelheden Californische rivierkreeft en gevlekte Amerikaanse rivierkreeft die in De Dinkel en de Ruhenbergerbeek bij Losser zijn aangetroffen, meldt Tubantia. Er wordt inmiddels al in samenspraak met Visserij Oost Nederland bekeken of de exoten als streekproduct op de menukaart van Twentse restaurants gezet kunnen worden.

Uit onderzoek van het waterschap is gebleken dat in een stuk van 5 kilometer van de Ruhenbergerbeek bij Overdinkel zo’n 50.000 van deze rivierkreeften zitten en in de Dinkel zijn het er zelfs 70.000. De invasie is zo groot dat de inheemse Europese rivierkreeft in dit deel van Twente zo goed als uitgestorven is. De exotische kreeften brengen vooral schade aan het ecosysteem aan: ze eten de rivierbodem kaal, waardoor planten en sommige zeldzame vissoorten als het bermpje en de rivierdonderpad verdwijnen.

Inmiddels gaan er stemmen op om de invasieve kreeftensoorten te gaan vangen, aldus Sportvisserij Oost Nederland. Bekeken wordt of de kreeften niet op het menu van bijvoorbeeld restaurants kunnen komen. Als Twents streekproduct.

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

1 reactie

  1. Ik denk dat ze niet alleen daar een plaag zijn. In de Blijkpolder- en Spiegelpolderplas zijn ze ook dominant aanwezig. In de aangrenzende Ankeveense plassen worden ze al een tijd voor consumptie gevist. Een geplaatste fuik ziet er van boven water af, na twee dagen, al geheel oranjerood uit, zo vol zit ie dan met kreeftjes. Jammer dat het eetbare deel ( de staart) zo klein is, de werk/eet verhouding is daarom wat negatief.Tenzij je alleen kreeftjes eet, zoals je met mosselen doet; dan is het lekker weghappen!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *