Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Snoeken uitgezet in strijd tegen exoten

In een ven bij Eindhoven zijn afgelopen week honderd snoeken uitgezet om de populaties van de exotische Amerikaanse hondsvis en zonnebaars onder de duim te houden. Deze uitheemse soorten zijn alleseters en vormen een bedreiging voor inheemse amfibieën en insectensoorten. Het experiment is eerder uitgevoerd in het Mastbos bij Breda, waar de eerste resultaten positief zijn.

Snoek_Rene WeteringsBrabantse vennen zijn al decennialang een bolwerk voor de uitheemse Zonnebaars (Lepomis gibbosus) en Amerikaanse hondsvis (Umbra pygmaea). Beide soorten zijn door de mens uit Noord-Amerika ingevoerd. In vennen waar de exotische vissen de dienst uitmaken, worden alle andere dieren opgegeten. De vennen waar dat gebeurt, zijn dan ook een biologische val voor andere waterbewoners zoals amfibieën, libellen, kevers en kokerjuffers. Deze dieren proberen zich wel voort te planten in de door exoten bevolkte vennen, maar hun nakomelingen worden opgegeten voordat zij volgroeid zijn.

De komende jaren worden in een aantal vennen uitheemse vissen bestreden. In een ven nabij Eindhoven is enkele weken geleden daarmee een start gemaakt. Allereerst is het ven grotendeels leeggepompt, waarna vervolgens met netten al tienduizenden van de exotische vissen gevangen konden worden. Nadat het ven zich weer met regenwater heeft gevuld, hebben medewerkers van Stichting Bargerveen honderd snoeken uitgezet om de resterende uitheemse vissen te bejagen.

Meer lees je op NatureToday….

Foto: René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief