Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Richard en Mariëlle de Kok – Goed zicht op de Serpent

Datum 30 januari 2015
Locatie De Serpent

Aan de oppervlakte moeten we vanaf de trap ruim 5 minuten peddelen voordat we bij de boei zijn, die de voorzijde van de Serpent markeert. Na nog een laatste check laten we ons langzaam zakken. Het groene water is mooi helder maar met vier graden wel fris. De mosselen op de boeiketting worden steeds minder totdat ze helemaal verdwenen zijn.

Op 15 meter zie ik ineens vaag de contouren van de boeg opdoemen en na een kleine drie minuten hangen we naast de Serpent. Voor ons de eerste keer, omdat we niet echt van die wrakliefhebbers zijn, maar de mooie verhalen van afgelopen week hebben ons toch overgehaald om een kijkje te gaan nemen. We zwemmen langs de boeg en zien dat het zicht op 26 meter erg snel terugloopt, dus blijven we net boven de stofmist hangen. We zwemmen langs stuurboord en vinden talloze brede ringsprietslakken met nog veel meer eiersnoeren. Onmogelijk om die te missen, wat doet dat slakje hier vraag ik me af. Verder is de zijkant van de Serpent begroeid met pokken en diverse kleine zakpijpen. Heel veel grote garnalen kijken ons aan. We zoeken een mooi zittende Ringsprietslak, maar ze zitten allemaal een beetje opgerold en verre van fotogeniek. Erg jammer, Marielle probeert er een op de foto te zetten, maar met de snoot wil het niet echt. Ik help wat met het richten van de snoot en zie dan dat we al weer 15 minuten beneden zijn.

We duiken snel richting het achterschip. Onderweg nog veel meer eiersnoeren. Vanaf de reling kan ik tot ruim over het midden van het schip kijken, dus het zicht bedraagt rond de zeven meter. Op de voorzijde vinden we diverse nesten van donderpadden. Een donderpad met verschillende nesten zit er echt heel mooi bij. Marielle kijkt me vragend aan, maar ik schud NEE, de deco komt er aan en het is nog best een stuk naar de kant. We verlaten het schip en gaan richting het zuiden. We zwemmen een stuk over het zand en het zicht is hier behoorlijk slecht. Op een meter 22 wordt het zicht weer prima en hebben we tevens 7 minuten deco te pakken.

Rond de tien meter wordt het rif eindelijk weer wat interessanter en niet veel later hangen we op vijf meter onze deco uit. Gelukkig ligt hier een flinke schol van circa 40 cm. Voor we het weten is de deco weer voorbij en hebben we een mooie close-up van de schol z’n kop erbij. Rond de vier meter duiken we op ons gemak naar de kant. We vinden diverse Slanke Rolsprietslakken (hermea bifida’s) en groene wierslakken. Zeker de Slanke Rolsprietslakken zijn leuk, want het is toch al weer een paar jaar geleden dat we die gezien hebben. Na 56 min zijn we bij de trap. Bijzondere duik, zeker leuk om een keer te doen, maar op je gemak foto’s maken zit er (voor ons) op deze manier niet in. Eventueel de volgende keer beter via ketting weer omhoog, want dan heb je toch iets meer tijd.

Dit bericht delen

Richard en Mariëlle de Kok

Wij zijn fervente duikers in zowel Nederland als het buitenland. Sinds 2002 maken we onder water ook foto's. We duiken het hele jaar door in met name de Oosterschelde.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *