Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Op zoek naar de slakdolf

Datum 6 januari 2013
Locatie Zeelandbrug

Tijd voor de Zeelandbrug én de slakdolf. René Weterings neemt je mee.

De zichtmeldingen bij de Zeelandbrug waren dit weekend weer iets beter, de wind was dan ook wat in kracht verminderd en dus ging het kriebelen om ook eens een poging te doen om de slakdolf te gaan zoeken bij de Zeelandbrug.

Er waren immers al meerdere foto’s van het visje en zijn eitjes verschenen op Facebook en daarnaast was het ook al weer best lang geleden dat we de Oosterschelde hadden bedoken.
De hoogwater kentering stond voor deze zondagavond best redelijk en zodoende informeerde ik bij Frank of hij zin had om mee te gaan. Er was immers ook een kans dat ons reguliere doordeweekse duikje zou komen te vervallen, door diverse omstandigheden in onze agenda’s. Het weer en de omstandigheden waren ook prima, bijna windstil, half bewolkt en doodtij. Deze kans om weer eens een kentering bij de Zeelandbrug te pakken moesten we gewoon nemen.

Los van het feit dat het doel het vinden van de Slakdolf en zijn eitjes was, hadden we beiden sowieso wel zin in een duik bij de Zeelandbrug. Je vindt er immers weer hele andere diertjes dan tijdens de duiken in het Grevelingenmeer van de afgelopen tijd. We hoopten daarom ook wel op wat beter zicht dan de afgelopen tijd was.

Onderweg naar de duikstek werd het wat mistig toen we Volkerak sluizen passeerden. Het zag er wat spookachtig uit vond ik. En dit bleef zo de hele weg naar Zierikzee. Toch was het geen dichte mist, maar meer een heiige lucht. Op de parkeerplaats aangekomen zagen we dat deze verlaten was….we waren de enigen die het donker van de avond zouden gaan trotseren zo leek het.

Het plan was om dit keer wat meer rond de 10m te blijven aangezien we dat te weinig doen. Daarvan ben ik de oorzaak, aangezien ik me op diepte bij slecht zicht niet comfortabel voel, ondanks mijn 412 eerdere duiken. Als iemand daar de remedie tegen heeft, mag hij/zij zich bij mij melden!!! Het beperkt me in het duiken en dat vind ik maar niets. En helaas moet je voor de Slakdolf toch net wat dieper zijn dan normaal…

Ik opperde het idee om bij de nieuwe trap te water te gaan en dan even richting de 1e pijler te zwemmen om daar vanaf de kant naar de pijler te navigeren en onze duik daar te beginnen. Toen we onder water gingen, bleek het zicht helaas toch wat slechter dan we stiekem hadden gehoopt en dus moesten we redelijk goed bij elkaar blijven om elkaar niet uit het oog te verliezen. Bij het afdalen bekroop mij weer dat oncomfortabele gevoel en daardoor werd de koers uiteindelijk toch tegen de stroom in weer richting de trap waarbij we langzaam maar zeker richting de 9-10m diepte gingen.

Iedere geweispons speurden we grondig af, want daar zet de Slakdolf zijn eitjes op af en dus is dat in ieder geval een mooi ijkpunt. Diverse exemplaren vonden we, maar ik kon nergens een spoor van de Slakdolf ontdekken. Op de stenen vond ik wel een keur aan naaktslakken, waaronder de Vlokkige zeenaaktslak, het Wrattig tipje, het Blauwtipje, het Harlekijnslakje en de Groene wierslak. Aan slakken geen gebrek, ik had er echter vandaag geen oog voor qua fotografie. Het slechts zicht gaf mij voldoende aanleiding om de camera niet eens te activeren, want dat zouden dan toch maar “vakantiekiekjes” worden en dat stadium heb ik wel gehad. Een bak stof op de foto’s is niet wat ik graag zie. Mooie slakkenfoto’s maak ik een andere keer weer wel.

Op het zand zag ik opeens een vreemde vis en moest 2x kijken voordat ik zag dat het om een Puitaal ging van zeker 30cm lang en een ontzettend dikke buik. Dit was overduidelijke en vrouwtje met een vele eitjes in haar buik. Ik had maar wat graag gezien waar ze haar eitjes zou afzetten, maar helaas schoot ze er weer vandoor. Frank waarschuwen lukte dan ook niet .
eitjes slakdolf

Verder zag ik her en der wat kleine Zeedonderpadjes en vond ik diverse kleine kokerwormpjes. Ook de Tubularia begint weer te komen, wat een voorbode is van de komst van de Boompjesslak later in het seizoen.

Toen we bijna onze duik moesten gaan beëindigen vond ik een mooie geweispons en jawel…een nestje van de Slakdolf! Gelukkig…heb ik toch in ieder geval de eitjes nog kunnen vinden! Ik seinde Frank om te komen kijken en heb toen toch mijn camera even gepakt om er foto’s van de te kunnen maken. Gelukkig lukte dit toch redelijk en heb ik mijn eerste foto’s van zo’n nestje. Hopelijk krijg ik nog een kans later deze maand, maar ik ben bang dat het eigenlijk al op een eindje loopt.

Na een dik uur kwamen we weer boven water en ontdekte dat we een flink eind westelijk van de nieuwe trap waren uitgekomen en we dus een flink eind tegen de stroming in moesten peddelen om bij de trap te komen. Toch nog een sportmomentje dit weekend dus!

Op de kant zagen we nog 1 auto staan, welke duidelijk van een Belgische duiker was, we waren dus toch niet de enigen.
We waren het er beiden over eens…de duik viel wat tegen en we hadden het ondanks dezelfde temperatuur in het Grevelingenmeer, toch wat kouder dan de voorgaande duiken. Blijkbaar doet de stroming toch een extra duit in het zakje als het gaat om afkoeling van je lichaam. Maar goed, het begin is gemaakt, duik nummer 1 in de Oosterschelde van 2013!

Maximale diepte 10m, temp. 7gr.C., zicht 1m, duikduur 60min.
Duik 413

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief