Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Review: Duikgids Bonaire

981b694889Voor duikers op Bonaire is er nu een compleet nieuwe duikgids. DuikeninBeeld duikt er eens dieper in en trekt de conclusie: een aanwinst of niet?

De Duikgids Bonaire telt 282 pagina’s. Naast een beschrijving van de 103 duikplaatsen geeft de gids informatie over flora en fauna op Bonaire en andere typerende zaken zoals de geschiedenis, zoutwinning, ezels en natuurlijk flamingo’s. In de gids zijn foto’s van 27 verschillende fotografen opgenomen. De informatie over elke duikplaats bevat naast de beschrijvende tekst een duikkaart, een beknopte info-tabel en wanneer het een kantduikstek is, ook een routebeschrijving.

Het schrijven van boekwerk als dit is niet nieuw voor de maakster van de Duikgids Bonaire. Marloes Otten stelde al eerder de Duikgids Zeeland en de Duikgids Schouwen-Duiveland samen. We mogen dus zeker wat verwachten van deze gids.

Gebruiksgemak

De eerste indruk is goed. De gids oogt wel wat grof door het gekozen materiaal, het formaat en de ringband. Dit levert echter wel zeer veel gebruiksgemak op. Het papier is stevig en van een soort die niet direct kapot gaat bij de eerste de beste druppel water. De gids is makkelijk open te slaan op de gekozen duikbestemming. De verschillende kant- en bootduikplaatsen zijn overzichtelijk en logisch ingedeeld. Naast de reeds bekende duikstekken, vind je hier ook informatie over stekken die nog niet eerder beschreven zijn. Wanneer je deze gids gaat gebruiken tijdens je vakantie, is de moeilijkste opgave misschien nog wel een keuze te maken uit de 103 beschikbare en beschreven duikplaatsen. Wij pakken om te beginnen één van de populairste stekken…

Goede duik?

In de gids kunnen we op verschillende manieren naar de door ons gekozen stek navigeren. Wij vinden het prettigst om gebruik te maken van de kaart die aan de voorzijde op de omslag van de gids zit. Direct naast deze kaart vind je een overzicht met de namen van de stekken die bij de nummers horen. Zo bladeren we snel naar ‘Hilma Hooker’. We vragen ons af: «Kunnen wij hier een goede duik maken als we dit alleen aan de hand van de gegeven omschrijving  doen?» De informatie is compleet, vrijwel alle duikplaatsen worden in twee pagina’s beschreven. Voor de Hilma Hooker zijn zes pagina uitgetrokken – je vindt hier meer achtergrondinformatie zoals de geschiedenis van het wrak. Aan de hand van de omschrijving zouden wij zeker een goede duik kunnen maken, de tips voor het duikplan zijn ruim voldoende. Al lezend dwalen de gedachten af naar de duik op het wrak.

duikgids_bonaire_pagNL_132_133_1_

Overzichtelijk opgemaakte pagina’s beschrijven de duikplaats

 

Hadden we dit eerder geweten…

Een extra test: We pakken de beschrijving van Boka Slagbaai erbij. Wij  herinneren ons dat wij hier tijdens onze duik tevergeefs hebben gezocht naar de oude kanonnen en het twee meter grote anker. Met enige frustratie lezen wij een heldere beschrijving van de locatie en diepte van deze voorwerpen. Tjonge, hadden we dit eerder geweten! De routebeschrijving, die je vertelt hoe je bij de betreffende duikplaats komt, is helder. Op Bonaire zijn vrijwel alle plaatsen heel gemakkelijk te vinden, maar er zijn een paar stekken waarvoor je aardig moet zoeken. De routebeschrijvingen in deze duikgids zijn zeker handig.

Conclusie

cover_DG_Bonaire_lr‘Divers Paradise’ Bonaire is een bestemming die zich bij uitstek leent om zelfstandig te duiken. Overzichtelijke en kwalitatieve informatie is in die gevallen dan ook meer dan welkom. De Duikgids Bonaire biedt dit overzicht. De beschrijvingen zijn goed en zorgen voor dat je een goede kans hebt om daadwerkelijk die bijzonderheden van de door jou gekozen duikstek te zien. De tekstuele beschrijving biedt je meer informatie dan de onderwaterkaarten. De gids is stevig en degelijk uitgevoerd en is de 800 gram extra bagage in je koffer zeker waard. Kortom, we kunnen concluderen dat deze compleet nieuwe gids een aanwinst is.

Titel: Duikgids Bonaire
Redactie en coördinatie: Marloes Otten
Ontwerp en opmaak: Jesús Campos
Onderwaterkaarten: Pat Passchier
Uitgever: Dolphins, Brouwershaven
ISBN: 978-90-818754-0-0
Uitgevoerd als ringband met softcover,
282 pagina’s, 16,5 x 23,5 cm (bxh).

De duikgids is verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief